Ο ρυθμός ανάπτυξης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της Βουλγαρίας επιβραδύνθηκε σε μόλις 0,5% το 2013 και διαμορφώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών, σύμφωνα με ανάλυση της UniCredit Bulbank, εκ των μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα της έκθεσης, επικεφαλής οικονομολόγο της τράπεζας, Κρίστοφορ Παβλόφ, η πολιτική αστάθεια που επικράτησε τους περισσότερους μήνες του 2013 υπήρξε καθοριστικός παράγοντας, που επηρέασε αρνητικά την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας. 

Παράλληλα, η πολύ αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, που εφαρμόστηκε το 2012, είχε αρνητικό αντίκτυπο στην ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης κατά τους πρώτους μήνες του 2013 και οδήγησε σταδιακά σε μία στροφή προς μία λιγότερο περιοριστική οικονομική πολιτική, τα αποτελέσματα της οποίας αποτυπώθηκαν στο ΑΕΠ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2013, αν και με μία μικρή καθυστέρηση.

Για το επόμενο έτος, η UniCredit Bulbank εκτιμά ότι θα υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας, αναμένοντας πραγματική αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,5%. Ωστόσο, δεν αναμένει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης βραχυπρόθεσμα, καθώς η διαδικασία της ανάκαμψης, όπως επισημαίνει, θα εξακολουθήσει να εξαρτάται σχεδόν εξολοκλήρου από την αύξηση της ζήτησης των βουλγαρικών προϊόντων από τους βασικούς εμπορικούς εταίρους της χώρας.

Οι εξαγωγές θα συνεχίσουν να ανακάμπτουν το 2014, καθώς αναμένεται να αυξηθεί η οικονομική ανάπτυξη σε 18 από τους 20 σημαντικότερους εξαγωγικούς προορισμούς της βουλγαρικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, αναφέρει η έκθεση, θα είναι το πρώτο έτος από την έναρξη της παγκόσμιας δημοσιονομικής και οικονομικής κρίσης, κατά το οποίο οι τρεις πιο αναπτυγμένες οικονομίες- των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Ιαπωνίας- αναμένεται να «περάσουν» σε ρυθμούς ανάπτυξης και να δώσουν ώθηση στο παγκόσμιο εμπόριο.

Εξάλλου, στασιμότητα αναμένεται να επικρατήσει στον τομέα των επενδύσεων και της ιδιωτικής κατανάλωσης, καθώς η συνεχιζόμενη πολιτική αστάθεια εντείνει την αβεβαιότητα και παρατείνει την αποχή των εταιρειών από την έναρξη νέων μεγάλων έργων και την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού. Παράλληλα, η κατάσταση στην αγορά εργασίας και την αγορά ακινήτων εξακολουθεί να προκαλεί αβεβαιότητα στα νοικοκυριά, αποτρέποντας τα από δαπανηρές αγορές και ωθώντας τα να κατευθύνουν ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους για αποταμίευση ή αποπληρωμή χρεών.

Οι χορηγήσεις δανείων περιορίζονται σε επιχειρήσεις εξαγωγικού προσανατολισμού και στην αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων. Μετά την αύξηση του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού στο 2% του ΑΕΠ το 2013, το δημοσιονομικό περιθώριο περαιτέρω στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας συρρικνώθηκε. Σημαντικότερος αρνητικός παράγοντας εκτιμάται πως είναι η ποιότητα των δημοσιονομικών δαπανών, που περιορίζει ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες να υπάρξει κάποιο ερέθισμα για σημαντική τόνωση της ανάπτυξης το 2014.

Θετικά αλλά και αρνητικά στοιχεία παρουσίασε το 2013 η εικόνα της βουλγαρικής αγοράς εργασίας. Η ανεργία στους νέους, αλλά και στην κατηγορία των μακροχρόνια ανέργων παρέμεινε, σύμφωνα με την ανάλυση, «επικίνδυνα αυξημένη». Ταυτόχρονα, όμως, η απασχόληση παρουσίασε σημάδια σαφούς- αν και αδύναμης- σταθεροποίησης, ενώ ο συντελεστής απασχόλησης, που μετρά το ποσοστό του πληθυσμού που απασχολείται ή αναζητεί εργασία, εξακολουθεί να βελτιώνεται. Η ανάλυση εκτιμά ότι «τα στοιχεία υποδηλώνουν πως τα χειρότερα πέρασαν και η απασχόληση θα αρχίσει σταδιακά να ανακτά το χαμένο έδαφος από τα χρόνια της κρίσης», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οποιαδήποτε αδιαμφισβήτητη ανάκαμψη της αγοράς εργασίας θα είναι μία πολύ αργή διαδικασία.