Η Σερβία θα πρέπει να αλλάξει το συμβόλαιό της με την Gazprom (για τον South Stream) προκειμένου να «συμβαδίζει» με τους κοινοτικούς κανονισμούς, εάν θέλει να αποφύγει τυχόν μελλοντικό «πάγωμα» των επικείμενων ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), δήλωσε ο Επίτροπος, αρμόδιος για ενεργειακά ζητήματα, Γκίντερ Έτινγκερ.

«Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Σερβίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), που αναμένεται να ξεκινήσουν περίπου την ίδια περίοδο μ' αυτές μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας για τα αναθεωρημένα συμβόλαια, είναι δύο διασυνδεόμενες, παράλληλες διαδικασίες» υπογράμμισε ο κ. Ότινγκερ.

Η Σερβία είναι μέλος της ευρωπαϊκής ενεργειακής κοινότητας και θα πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες της αγοράς, σημείωσε ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, μιλώντας, χθες, στις Βρυξέλλες, σε φόρουμ για την ενεργειακή πολιτική της Ένωσης.

Τα συμβόλαια που έχει η Gazprom με έξι μέλη της ΕΕ και τη Σερβία παραβιάζουν τους κοινοτικούς κανονισμούς κι ενδέχεται να οδηγήσουν σε οικολογική καταστροφή, επεσήμανε.

Ο κ. Έτινγκερ ανέφερε ακόμη ότι θα συναντηθεί με τον υπουργό Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ εκ μέρους των έξι κρατών- μελών της ΕΕ προκειμένου να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με για την αναθεώρηση των συμβολαίων τους με τη ρωσική εταιρεία.

Παρά το γεγονός ότι δεν είναι στο επίκεντρο του ζητήματος τώρα, η Σερβία θα πρέπει να φροντίσει ώστε να μην επιτρέψει, οι συνομιλίες της με την ΕΕ να «παγώσουν» κάποια στιγμή εξαιτίας του αγωγού South Stream, παρατήρησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Η ΕΕ δεν αντιτίθεται στην κατασκευή του South Stream, απλώς επιμένει στο να ακολουθούνται από όλους οι κανόνες, κατέληξε.