Ρεπορτάζ: Σταυριανή Καραμανίδη

Δεν θα μπορεί να πληρώνει δάνεια και λοιπές υποχρεώσεις ένα στα τρία νοικοκυριά της χώρας το νέο έτος, όπως προκύπτει από έρευνα της ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ. Ακόμη κι εκείνοι που κρατήθηκαν με νύχια και με δόντια συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, το θα δουν τις οφειλές τους να καθίστανται ληξιπρόθεσμες.

Πρόκειται για έκτακτη έρευνα του Ινστιτούτου, που πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο και επιβεβαιώνει τη βαθιά ανησυχία των Ελλήνων για την τύχη της προσωπικής και οικογενειακής τους περιουσίας εξαιτίας τόσο της υψηλής φορολογικής επιβάρυνσης, όσο και της αδυναμίας αποπληρωμής των δανείων.

Ο φόβος ότι θα βγουν σπίτια στο σφυρί, έχει καταλάβει ένα στα τρία νοικοκυριά, καθώς διαπιστώνουν ότι η «μαύρη τρύπα» στα οικονομικά τους βαθαίνει μήνα με το μήνα, εξαιτίας συσσωρευμένων υποχρεώσεων, αλλά και πρόσθετων δανειακών, φορολογικών και άλλων επιβαρύνσεων.

«Φέτος, πάνω από το 45% των νοικοκυριών κλήθηκε να πληρώσει φόρο ακινήτων πάνω από 500 ευρώ. Αν συνυπολογίσουμε την υπερφορολόγηση των εισοδημάτων και τη μεγάλη μείωση των εισοδημάτων συνάγεται ότι 1 στα 2 νοικοκυριά επιβαρύνθηκε με φόρο κατοχής ακινήτου αξίας τουλάχιστον ενός μισθού», επισημαίνεται από το Ινστιτούτο.

«Το μεγάλο ερώτημα στην ελληνική οικογένεια για το 2014 είναι πόσοι από τους φορολογούμενους θα μπορούν να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο Δημόσιο», όπως υποστηρίζει στο newpost ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτος Παραδιάς, κάνοντας λόγο για «αδιέξοδη φορολογία, που έχει επιβληθεί σε όλες τις μορφές ακίνητης περιουσίας, η οποία θα οδηγήσει σε καταστρεπτικά αποτελέσματα».

Καμία έκπληξη δεν προκαλεί το γεγονός ότι το 35% των νοικοκυριών δηλώνει ότι δεν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις το επόμενο έτος. Οι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις θα επιτείνουν την οικονομική αδυναμία των νοικοκυριών και αναμένεται να αυξήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Κουβαλώντας στην «πλάτη» της ένα απλήρωτο χαράτσι του 2012, τρεις καθυστερημένες δόσεις στο στεγαστικό και ένα απλήρωτο λογαριασμό ΔΕΗ, η 40χρονη Λίνα Κ., ιδιωτική υπάλληλος, διερωτάται «πώς είναι δυνατόν να είναι κανείς συνεπής, σε μηνιαία πάγια έξοδα 800 ευρώ, όταν ο μισθός είναι 600 ευρώ;».

Η γυναίκα, που εργάζεται σε μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία, υποστηρίζει ότι πριν από τρία χρόνια οι οικονομικές της υποχρεώσεις, π.χ. το στεγαστικό, αποτελούσαν το ¼ του εισοδήματός της. Σήμερα, ξεπερνούν το 100% των εσόδων και μοιραία μένουν απλήρωτες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, περίπου ένα εκατομμύριο οικογένειες στην Ελλάδα σήμερα, ζουν σε σπίτια, που χρωστάνε στην τράπεζα. Από αυτά, τα 168,000 νοικοκυριά (16,8%) έχουν καθυστερημένες οφειλές σε μόνιμη βάση και 220.000 νοικοκυριά (22%) αποπληρώνουν το στεγαστικό τους, αλλά με συχνές καθυστερήσεις. Τα στοιχεία επιβεβαιώνονται και από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία καταγράφει αύξηση μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ποσοστό πάνω από 30%.

Η έρευνα επιβεβαιώνει και το παραδοσιακά υψηλό ποσοστό κατοχής ακίνητης περιουσίας από τα ελληνικά νοικοκυριά. Το 86,7% του πληθυσμού κατέχει κάποιο ακίνητο, ενώ στα νοικοκυριά που έχουν άνεργους το ποσοστό αυτό δε διαφέρει σημαντικά (84,9%).

«Αυτό σημαίνει ότι η κατοχή ιδιοκτησιακών τίτλων ακίνητης περιουσίας αποτελεί σε μεγάλο βαθμό ύστατο καταφύγιο και υποκατάστατο προστασίας έναντι του κινδύνου ακραίας φτώχειας και αποκλεισμού, ελλείψει μάλιστα στοιχειωδών δομών και παροχών κοινωνικής προστασίας», επισημαίνουν οι ερευνητές, καταλήγοντας ότι συμπέρασμα ότι «η κατοχή κάποιου ακινήτου δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται συλλήβδην ως ικανότητα παραγωγής προσόδου».