Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας υποχώρησε σε χαμηλό επίπεδο - ρεκόρ και οι αποδόσεις των 10ετών τουρκικών ομολόγων αυξήθηκαν σε υψηλό τριών μηνών, καθώς κλονίζονται από την πολιτική ένταση στη χώρα και την απόφαση της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) να αρχίσει τη μείωση του γιγαντιαίου της προγράμματος νομισματικής στήριξης. 

Για να περιορίσει την αστάθεια της αγοράς, η τουρκική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι μπορεί να διαθέσει το 10πλάσιο ποσό ξένου συναλλάγματος σε σχέση με αυτό που διέθετε προηγουμένως στις δημοπρασίες συναλλάγματος. Καθώς η λίρα είναι ένα από τα νομίσματα των αναπτυσσόμενων χωρών με το μεγαλύτερο βαθμό έκθεσης στις μετακινήσεις των κεφαλαίων που προκαλούσε η Fed, η κεντρική τράπεζα της χώρας διέθετε κανονικά ένα ελάχιστο ποσό μεταξύ 50 εκατ. δολαρίων και 100 εκατ. δολαρίων, ενώ επίσης περιόριζε την εγχώρια τραπεζική ρευστότητα, στην προσπάθειά της να σταθεροποιήσει τη λίρα, αντί να αυξήσει τα επίσημα επιτόκια. 

Η λίρα διαπραγματευόταν πριν το μεσημέρι στο χαμηλό επίπεδο των 2,0934 δολαρίων έναντι 2,0780 την Πέμπτη, ενώ στη συνέχεια η ισοτιμία έφθασε στα 2,0860 δολάρια. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου αναφοράς ανήλθε στο 10,12% έναντι 10,19% την Πέμπτη που ήταν και το υψηλότερο επίπεδο από τις 6 Σεπτεμβρίου. Μετά από μεγάλες απώλειες που κατέγραψε χθες, το βασικός δείκτης του τουρκικού χρηματιστηρίου υποχώρησε κατά 0,42% έναντι μέσης μείωσης 0,34% των χρηματιστηρίων των αναδυόμενων αγορών. 

Το κόστος ασφάλισης του τουρκικού χρέους αυξήθηκε σήμερα σε υψηλό 3,5 μηνών. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Markit, το κόστος ασφάλισης έναντι του ενδεχομένου χρεοκοπίας της Τουρκίας την επόμενη πενταετία (credit default swaps, CDS), αυξήθηκε κατά 12 μονάδες βάσης από την προηγούμενη συνεδρίαση στις 220 μονάδες βάσης , που είναι το υψηλότερο από το τέλος Σεπτεμβρίου. 

Συνολικά 50 άτομα, στα οποία περιλαμβάνονται οι γιοί τριών υπουργών της τουρκικής κυβέρνησης, διακεκριμένοι επιχειρηματίες και αξιωματούχοι της τοπικής αυτοδιοίκησης, προφυλακίστηκαν μέσα στην εβδομάδα σε μία επιχείρηση κατά της διαφθοράς, την οποία ο Τούρκος πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως «βρώμικη επιχείρηση» για να πληγεί η κυβέρνηση. Δεκάδες ανώτερων αξιωματικών της αστυνομίας απηλλάγησαν μετά την επιχείρηση των καθηκόντων τους, κατηγορούμενοι για κατάχρηση εξουσίας, επειδή κράτησαν την έρευνα μυστική από τους ανώτερους τους αξιωματούχους στους οργανισμούς ασφάλειας. 

Το βράδυ της Τετάρτης, η Fed ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να μειώνει από τον Ιανουάριο το πρόγραμμά της αγοράς ομολόγων ύψους 85 δις. δολαρίων μηνιαίως. Την κίνηση αυτή φοβόντουσαν από καιρό οι Τούρκοι επενδυτές, εξ αιτίας του υψηλού ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας, που κινείται περί το 7% του ΑΕΠ και χρηματοδοτείται με φθηνά κεφάλαια από το εξωτερικό. Το μήνυμα της Fed, ωστόσο, ότι θα διατηρήσει κοντά στο μηδέν τα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πρόσφερε κάποια στήριξη και σήμερα ήταν η έρευνα κατά της διαφθοράς που κυριαρχούσε στην ατζέντα.