Αποκλειστικά στη μείωση του δημόσιου χρέους της Κροατίας θα κατευθυνθούν τα κεφάλαια, που θα εξασφαλιστούν από την προγραμματισμένη ιδιωτικοποίηση της κροατικής κρατικής ασφαλιστικής εταιρείας Croatia Osiguranje, καθώς και από την παραχώρηση της λειτουργίας των αυτοκινητοδρόμων της χώρας, διαβεβαίωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Μιλάνοβιτς.

«Θα κατευθυνθούν αποκλειστικά στην αποπληρωμή του χρέους, αυτή είναι η πολιτική μας, και το ίδιο ισχύει και για τη νομισματοποίηση (του κρατικού χρέους για τους αυτοκινητοδρόμους), η οποία δε σημαίνει πώληση» δήλωσε ο κ.Μιλάνοβιτς από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Το υπουργικό συμβούλιο της Κροατίας επέλεξε χθες, ως πλέον συμφέρουσα, την προσφορά του εδρεύοντος στο Ρόβινι κροατικού ομίλου τουρισμού και επεξεργασίας καπνού Adris, για την εξαγορά ποσοστού 39,05% κοινών μετοχών της Croatia Osiguranje, έναντι του ποσού των 905 εκατ. κούνα (118 εκατ. ευρώ). Ο Όμιλος ανέλαβε, επίσης, την υποχρέωση να εισφέρει πρόσθετα κεφάλαια ύψους 110 εκατ. ευρώ στην ασφαλιστική εταιρεία. Με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης ο Όμιλος Adris θα κατέχει μερίδιο 60% στην παλαιότερη και μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της χώρας, με την κυβέρνηση να διατηρεί ποσοστό 28%.

Όσον αφορά το κυβερνητικό σχέδιο για την εκμίσθωση της λειτουργίας των αυτοκινητοδρόμων, η προθεσμία εκδήλωσης αρχικού ενδιαφέροντος έληξε την περασμένη Δευτέρα.

Ο υπουργός Μεταφορών της Κροατίας, Σίνισα Χάϊντας Ντόνσιτς δήλωσε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της διαδικασίας, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι ο νόμος δεν επιτρέπει τη δημοσιοποίηση της ταυτότητας των ενδιαφερομένων σε αυτό το στάδιο. Εξέφρασε δε την ελπίδα η διαδικασία της παραχώρησης να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Σεπτέμβριο του 2014.