current views are: 2

21 Δεκεμβρίου 2013
Δημοσίευση11:58

Έκλεισε η συμφωνία με τους Αζέρους για την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ

Ανάσα ανακούφισης πήρε πριν από λίγο η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, που έφτασε τελικά στην υπογραφή πώλησης του ΔΕΣΦΑ, παρά τα εμπόδια που είχαν ανακύψει με κίνδυνο να αποθαρρυνθεί η αζέρικη αγοράστρια εταιρεία. Η συμφωνία υπεγράφη πριν από λίγο και αφορά την πώληση του 66% των μετοχών…

Δημοσίευση 11:58’
αρθρο-newpost

Ανάσα ανακούφισης πήρε πριν από λίγο η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, που έφτασε τελικά στην υπογραφή πώλησης του ΔΕΣΦΑ, παρά τα εμπόδια που είχαν ανακύψει με κίνδυνο να αποθαρρυνθεί η αζέρικη αγοράστρια εταιρεία. Η συμφωνία υπεγράφη πριν από λίγο και αφορά την πώληση του 66% των μετοχών…

Ανάσα ανακούφισης πήρε πριν από λίγο η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, που έφτασε τελικά στην υπογραφή πώλησης του ΔΕΣΦΑ, παρά τα εμπόδια που είχαν ανακύψει με κίνδυνο να αποθαρρυνθεί η αζέρικη αγοράστρια εταιρεία.

Η συμφωνία υπεγράφη το μεσημέρι του Σαββάτου και αφορά την πώληση του 66% των μετοχών της εταιρείας «Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α.Ε.» (ΔΕΣΦΑ) έναντι 400 εκατ. ευρώ, μεταξύ, αφενός, του ΤΑΙΠΕΔ και των ΕΛΠΕ και αφετέρου, της εταιρείας πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν SOCAR.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο υπεγράφη συμφωνία πώλησης μετοχών του ΔΕΣΦΑ από το ΤΑΙΠΕΔ και την Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) στην αζέρικη «State Oil Company of the Republic of Azerbaijan» (SOCAR), παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη, του υφυπουργού Ασ. Παπαγεωργίου και του προέδρου της SOCAR Ροβνάγκ Αμπντουλάγιεφ.

Με την υπογραφή της συμφωνίας μεταβιβάζεται στη SOCAR έναντι 400 εκατ. ευρώ το 66% του ΔΕΣΦΑ, ήτοι 31% που κατείχε το ΤΑΙΠΕΔ και 35% που κατείχαν τα ΕΛΠΕ.

Παράλληλα, υπεγράφη και συμφωνία μετόχων, μεταξύ του Δημοσίου, του ΤΑΙΠΕΔ και της SOCAR, η οποία αφορά τη διοίκηση του ΔΕΣΦΑ μετά τη μεταβίβαση των μετοχών στη SOCAR.

Όπως σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής, η συμφωνία αυτή δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την εισροή επιπλέον επενδυτικών κεφαλαίων, για την υλοποίηση των απαραίτητων επενδύσεων, που θα οδηγήσουν στον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην αγορά ενέργειας.

Ικανοποίηση Σαμαρά για τη συμφωνία

Ήδη συναντήθηκε με το πρόεδρο της Socar  και τον πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν ο Αντώνης Σαμαράς, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον κ. Αμπντουλάγιεφ έκανε λόγο για πρόοδο στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών με τη συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ και τώρα για την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ.

Αναφέρθηκε επίσης στο πρόβλημα με το αεροπλάνο που ήταν η αιτία να μην ταξιδέψει πριν μερικές ημέρες στο Μπακού για τις υπογραφές της συμφωνίας.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που θα υπογράψουμε σε λίγο. Στην Ελλάδα αυτές τις ημέρες διανύουμε την ψήφιση μίας σειράς νόμων και σήμερα και αύριο, παρόλο που είναι Σαββατοκύριακο, θα είμαστε στο κοινοβούλιο», σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός για την πώληση του ΔΕΣΦΑ είχε ολοκληρωθεί από το καλοκαίρι, αλλά «κολλούσε» στην απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για προαπαιτούμενη διακυβερνητική συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Αζερμπαϊτζάν. Για την τυπική ολοκλήρωση της συναλλαγής απαιτείται η λήψη των σχετικών εγκρίσεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.


σχετικα αρθρα