Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να μην επιβραδύνει το σχέδιο τραπεζικής ένωσης ώστε να μπορέσει αυτό να υιοθετηθεί στην αρχή της ερχόμενης χρονιάς, σε συνεντευξή του η οποία δημοσιεύεται στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας "Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ".

"Είμαι πολύ ικανοποιημένος γι' αυτό που αποφασίσθηκε για την τραπεζική ένωση (...) Τώρα έγκειται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αναλάβει τις ευθύνες του ώστε να μποέσουμε να ολοκληρώσουμε την ευρωπαϊκή νομοθεσία πριν από τις προσεχείς Ευρωεκλογές το Μάιο" του 2014, δήλωσε ο υπουργός, σύμφωνα με απόσπασμα της συνέντευξης που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η εφημερίδα.

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν το βράδυ της Τετάρτης σε μια μείζονα συμφωνία για την τραπεζική ένωση, ένα περίπλοκο σχέδιο με στόχο να αποφευχθεί μια νέα κρίση της Ευρωζώνης.

Η συμφωνία αυτή πρόκειται να επιτρέψει τη δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού απόφασης, αρμόδιου να οργανώνει την ενδεχόμενη χρεωκοπία τραπεζών της Ευρωζώνης.
Όμως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Γερμανός Μάρτιν Σουλτς, υποσχέθηκε την Πέμπτη "πολύ μακρές διαπραγματεύσεις" με τους ευρωβουλευτές, κρίνοντας το κείμενο "ανησυχητικό" και "πολύ μακριά" από τις προσδοκίες των ευρωπαίων βουλευτών.

Ο Σουλτς είχε επικρίνει ιδιαίτερα την πολυπλοκότητα που προτεινόμενου μηχανισμού: δημιουργία ενός κοινού ταμείου που θα χρηματοδοτηθεί από τις τράπεζες και θα χρηματοδοτεί ενδεχόμενες εκκαθαρίσεις, και μια "Αρχή αποφάσεων" αρμόδια να λαμβάνει τις αποφάσεις, οι οποίες θα τελούν πάντως υπό την αίρεση των εθνικών κυβερνήσεων ως ύστατη προσφυγή.
Για τον Σουλτς, θα ήταν "απαράδεκτο" το κοινοβούλιο να χάσει τις νομοθετικές προνομίες του προς όφελος ενός καθαρά διακυβερνητικού οργανισμού.