Η μείωση του χρέους της Κύπρου θα είναι επίπονη και μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στην οικονομία της για μια δεκαετία, προειδοποίησε τη Δευτέρα το ΔΝΤ, παράλληλα με έκθεσή του όπου πιστοποιεί την πρόοδό της στο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.

Η Κύπρος ακολουθεί τριετές μνημόνιο, ως προϋπόθεση της οικονομικής της διάσωσης από τους διεθνείς δανειστές, ύψους 10 δισ. ευρώ. Το Ταμείο διαπίστωσε στη δεύτερη έκθεση προόδου της Κύπρου ότι το πρόγραμμα προσαρμογής βαίνει καλώς και ότι η ύφεση αποδεικνύεται κάπως ηπιότερη από ότι προβλεπόταν.

Το ΔΝΤ αναθεώρησε νωρίς το Δεκέμβρη την πρόβλεψή του για τη φετινή συρρίκνωση του κυπριακού ΑΕΠ στο 7,7% από 8,7% προηγουμένως. Διατήρησε, πάντως, την πρόβλεψή του για σωρευτική πτώση του ΑΕΠ κατά 13% στην περίοδο 2013-2014. Η σταδιακή αποπληρωμή χρεών πρόκειται να αποτελέσει φρένο στην οικονομία της Κύπρου για τουλάχιστον πέντε χρόνια, πρόσθεσε το ΔΝΤ.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το χρέος τους καλούνται να μειώσουν ταυτόχρονα τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας.

Το συνολικό τους χρέος ανερχόταν στα τέλη του 2012 στο 280% του ΑΕΠ - ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην ευρωζώνη.

«Η απομόχλευση αναμένεται να είναι τροχοπέδη στην ανάπτυξη τα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια», όπως εκτιμά το ΔΝΤ.