Καταγγελία κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραβίαση των κανόνων του παγκόσμιου ελεύθερου εμπορίου υπέβαλε η Ρωσία για πρώτη φορά ενώπιον του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ανέφερε σήμερα Τρίτη, το υπουργείο Οικονομίας της Ρωσίας

Η διαδικασία έχει να κάνει με την «παραβίαση από την πλευρά της Ε.Ε. των διατάξεων για anti-dumpimg που προβλέπονται στη συμφωνία του ΠΟΕ» είπε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Οικονομίας, Yulia Chkanikova.

Σημειώνεται πως η καταγγελία είναι η πρώτη που υποβάλει η Ρωσία από τότε που προσχώρησε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου τον Αύγουστο του 2012, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας. 

Η κίνηση αυτή ακολουθεί τις καταγγελίες που υπέβαλε η ΕΕ αναφορικά με ένα φόρο ανακύκλωσης αυτοκινήτων που επιβλήθηκε από τη Ρωσία στα εισαγόμενα οχήματα, καθώς και της συνεχιζόμενης έντασης μεταξύ των Βρυξελλών  και της Μόσχας σχετικά με πλήθος ζητημάτων όπως οι μαζικές διαδηλώσεις στην Ουκρανία υπέρ της Ευρώπης και η σύλληψη Ευρωπαίων πολιτών που βρίσκονταν στο πλήρωμα του Arctic Sunrise, ενός πλοίο διαμαρτυρίας της Greenpeace. 

Η Ρωσία στην καταγγελία της ισχυρίζεται ότι οι ρωσικές χαλυβουργίες και οι κατασκευαστές λιπασμάτων βρίσκονται σε μειονεκτική θέση εντός της ΕΕ λόγω των υφιστάμενων τελών «ενεργειακής προσαρμογής» που επιβάλλονται στα ρωσικά προϊόντα από το 2002. 

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι τα τέλη anti-dumping εφαρμόζονται με άδικο τρόπο, καθιστώντας αδύνατο για τις ρωσικές εταιρείες να εξάγουν στις αγορές της Ε.Ε. κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια «εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως». 

Η καταγγελία απεστάλη τη Δευτέρα στον εκπρόσωπο της Ε.Ε. στον ΠΟΕ, ανέφερε το υπουργείο Οικονομίας της Ρωσίας. Οι διαβουλεύσεις για το θέμα αυτό θα πρέπει να πραγματοποιηθούν εντός δύο μηνών, με τον πρώτο γύρο να ξεκινά πιθανότατα αμέσως μετά τις γιορτές, συμπλήρωσε. 

TAGS