Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν «σοβαρές ανησυχίες» για τις κινεζικές επιχειρηματικές πρακτικές, συμπεριλαμβανομένης της πνευματικής ιδιοκτησίας και του ρόλου του κράτους στην οικονομία.

«Ενώ έχει σημειωθεί πρόοδος σε σημαντικά ζητήματα, πολλές απο τις ανησυχίες παραμένουν» αναφέρει, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικού Εμπορίου (USTR) στην ετήσια έκθεσή του σχετικά με τις πρακτικές της Κίνας ως μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αρκετές φορές ενώπιον του ΠΟΕ έχουν καταγγείλει τις πρακτικές του Πεκίνου, που είναι μέλος του διεθνούς οργανισμού από το 2001. Η αμερικανική πλευρά κατηγορεί την κινεζική για περιορισμό της πρόσβασης των ξένων εταιρειών στην εγχώρια αγορά, καθώς και για παράνομες κρατικές επιχορηγήσεις της ντόπιας βιομηχανίας.

Στην Κίνα «πρέπει να μειωθεί ο ρόλος της κυβέρνησης στον σχεδιασμό της οικονομίας, να υπάρξει μεταρρύθμιση των δημόσιων επιχειρήσεων και να γίνει πράξη η εξάλειψη των προτιμήσεων για τις εθνικές επιχειρήσεις», συμπληρώνεται στην έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικού Εμπορίου. Οι αμερικανοί κάλεσαν επίσης το Πεκίνο να αλλάξει το ρυθμιστικό πλαίσιο για την καλύτερη προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και την καταπολέμηση της πειρατείας.

«Η παραποίηση και η πειρατεία παραμένουν σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα και συνεχίζουν να προκαλούν σοβαρές ζημιές σε αμερικανικές εταιρείες σε πολλούς τομείς », αναφέρεται στην έκθεση η οποία καλεί επίσης το Πεκίνο να σταματήσει τη χρήση παράνομων λογισμικών σε όλα τα επίπεδα της κεντρικής διοίκησης. Για όλα αυτά τα ζητήματα, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αναλαμβάνει την υποχρέωση να ακολουθήσει «παραγωγικό» διάλογο με το Πεκίνο, αλλά προειδοποιεί ότι «δεν θα διστάσει» να ξεκινήσει νέα δικαστική διαμάχη με την Κίνα στον ΠΟΕ.