Την υπογραφή της ένταξης του έργου «Λιμένας Σιγρίου» στο ΕΣΠΑ της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, συνολικού προϋπολογισμού 15 εκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε σήμερα η περιφέρεια. 

Συγκεκριμένα, ο νέος λιμένας θα εξυπηρετήσει, κατά κύριο λόγο, τα πλοία που θα εκτελούν δρομολόγια από τη Ραφήνα προς το Σίγρι αλλά και από τη Βόρεια Ελλάδα. Σκοπός της κατασκευής του είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου εμπορικού και επιβατικού λιμένα, ο οποίος, αφενός θα εξυπηρετεί καλύτερα την ήδη υπάρχουσα ακτοπλοϊκή κίνηση, αφετέρου θα δώσει τη δυνατότητα αναβάθμισης των ακτοπλοϊκών συνδέσεων, γεγονός καθοριστικής σημασίας για το Σίγρι και την ευρύτερη περιοχή της βορειοδυτικής Λέσβου, με άμεση θετική επίπτωση στην τουριστική της κίνηση. 

Συνοπτικά, ο εμπορικός και επιβατικός λιμένας θα καλύψει τις εξής ανάγκες:
- Διαμόρφωση δύο θέσεων πλαγιοδέτησης Ε/Τ-Ο/Γ πλοίων στον επιβατικό λιμένα, οι οποίες θα χρησιμοποιούνται εναλλακτικά, ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες.
- Εξυπηρέτηση της κίνησης των εμπορικών σκαφών, χωρίς παρεμπόδιση της λειτουργίας του επιβατικού λιμένα (στα ίδια κρηπιδώματα θα εξυπηρετούνται και τα μεγάλα αλιευτικά σκάφη ανοικτής θάλασσας που προσεγγίζουν το Σίγρι για εκφόρτωση νωπών αλιευμάτων κατά τη διάρκεια της αλιευτικής περιόδου). 

Το έργο περιλαμβάνει τις εξής παρεμβάσεις:
- Κρηπιδώματα.
- Λιμένας εξυπηρέτησης εμπορικών και επιβατικών (Ε/Γ-Ο/Γ) πλοίων.
- Χερσαίος χώρος εμπορικού-επιβατικού λιμένα. Πίσω από τα κρηπιδώματα και το πρανές προστασίας, θα διαμορφωθεί με επίχωση ο χερσαίος χώρος του λιμένα, ο οποίος θα εκτείνεται έως την υφιστάμενη ακτή, ενώ η υψομετρική διαμόρφωση με επίχωση θα φθάσει έως την υφιστάμενη παραλιακή οδό.
- Χώρος πρασίνου. Μεταξύ του κρηπιδώματος και του χερσαίου χώρου του εμπορικού και επιβατικού λιμένα παρεμβάλλεται μία ζώνη πρασίνου, πλάτους 10 μέτρων, που διαχωρίζει με φυσικό τρόπο τις λειτουργίες των δύο τμημάτων, αποτρέποντας σε σημαντικό βαθμό την οπτική αλλά και την ακουστική όχληση από τον χώρο αναμονής και ελιγμών των οχημάτων προς το αλιευτικό καταφύγιο και κατ' επέκταση προς τον παρακείμενο αστικό ιστό.
- Εκσκαφές λιμενολεκάνης. Ο θαλάσσιος χώρος πρόσβασης, παραβολής και ελιγμών των εμπορικών και επιβατικών σκαφών θα εκβαθύνει.
- Τεχνικά έργα. Προβλέπεται η κατασκευή υπόγειου χώρου τοποθέτησης προκατασκευασμένων δεξαμενών παραλαβής αποβλήτων, ο οποίος θα είναι κατά το σύνολο του όγκου του υπόγειος, σε σχέση με τη διαμορφωμένη στάθμη του χερσαίου χώρου. 

Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Νάσος Γιακαλής, ανέφερε ότι ανοίγει, πλέον, ο δρόμος για την υλοποίηση ενός έργου που αποτελεί πάγιο αίτημα ετών των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Σιγρίου και η υπόθεσή του πέρασε από πολλές δυσκολίες. 

«Όπως έχω τονίσει ξανά, ένα πραγματικά πολύπαθο έργο μπαίνει στην τελική του ευθεία και με την ολοκλήρωσή του, σε συνδυασμό με την υλοποίηση και του δρόμου Καλλονής- Σιγρίου που εκτελείται, αναμένεται να δώσει τις αναπτυξιακές προοπτικές που απαιτούνται στην περιοχή αυτή του νησιού της Λέσβου. Πρόκειται για ένα έργο πνοής για τη Λέσβο αλλά και για τη διασύνδεση των νησιών του Βορείου Αιγαίου και η ένταξή του στο ΕΣΠΑ έρχεται να απαντήσει έμμεσα και σε διάφορους που την αμφισβητούσαν τους τελευταίους μήνες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιακαλής.

TAGS