current views are: 1

28 Δεκεμβρίου 2013
Δημοσίευση17:22

Πετρέλαιο με το σταγονόμετρο ίσα ίσα να σπάσει η παγωνιά

Τι κι αν τα τζάκια έχουν πάρει φωτιά και η «επικίνδυνη» αιθαλομίχλη όπως ισχυρίζονται οι κυβερνώντες πλήττει τα μεγάλα αστικά κέντρα…

Δημοσίευση 17:22’
αρθρο-newpost

Τι κι αν τα τζάκια έχουν πάρει φωτιά και η «επικίνδυνη» αιθαλομίχλη όπως ισχυρίζονται οι κυβερνώντες πλήττει τα μεγάλα αστικά κέντρα…

Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη 

Τι κι αν τα τζάκια έχουν πάρει φωτιά και η «επικίνδυνη» αιθαλομίχλη όπως ισχυρίζονται οι κυβερνώντες πλήττει τα μεγάλα αστικά κέντρα… Το υπουργείο Οικονομικών εμφανίζεται αμετακίνητο σχετικά με την μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που θα επέτρεπε σε περισσότερο κόσμο να ζεσταθεί κάνοντας χρήση του πετρελαίου. 

Από την πλευρά της πάντως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καύσιμων και ο πρόεδρό της Γιώργος Ασμάτογλου που μίλησε στο newpost.gr επισημαίνει χρησιμοποιώντας σκληρό ύφος πως «είναι θέμα πολιτικής βούλησης να ζεσταθεί ο κόσμος. Αν η κυβέρνηση το δει ¨ελληνικά”, με ό,τι αυτό σημαίνει, τότε μπορεί κάτι να γίνει για να ζεσταθεί ο κόσμος». 

Ο κ. Ασματογλου επισημαίνει πως το μέτρο με το επίδομα δεν «λειτουργεί» καθώς οι προκαταβολές είναι μικρές ενώ απαιτείται μεγάλη παραγγελία για να δικαιούται κανείς το επίδομα. 

Οι φετινές παραγγελίες μπορεί να είναι ίδιες με πέρυσι-ας σημειωθεί πως πέρυσι ο χειμώνας ήταν σαφώς ηπιότερος- ωστόσο οι ποσότητες είναι οι μισές. Όσοι προμηθεύονται πετρέλαιο παίρνουν περίπου 300 με 350 λίτρα «ίσα ίσα για να ζεσταθεί το σπίτι», λέει ο κ. Ασμάτογλου, ενώ πέρυσι ο μέσος όρος ήταν στα 600 με 650 λίτρα ανά παραγγελία. 

Ενδεικτικό είναι επίσης πως οι πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση  το 2011 κάλυπταν το 60% των παραγγελιών, το 2012 το 35% και φέτος το 10%.

Η ΠΟΠΕΚ μάλιστα αναφέρει πως οι ισχυρισμοί του υπουργού Οικονομικών είναι ανυπόστατοι καθώς έχει ψηφισθεί η εγκατάσταση συστημάτων ελέγχου εισροών-εκροών σε όλα τα στάδια διακίνησης των καυσίμων για τον έλεγχο του λαθρεμπορίου ωστόσο μέχρι σήμερα δεν εφαρμόζεται.

Το υπουργείο πάντως έχει διαφορετική άποψη και ισχυρίζεται επικαλούμενο οικονομομετρική μελέτη πως η μείωση των ποσοτήτων στο πετρέλαιο θέρμανσης που ανήλθε περίπου σε 70% (60% μεταξύ του 2012 και του 2013) οφείλεται στους εξής παράγοντες:
·    Κατά 11% περίπου (11,5%) οφείλεται στην επίδραση της τιμής λόγω του αυξημένου φόρου
·    Κατά 3,4% οφείλεται στην ύφεση
·    Κατά 23,9% οφείλεται στις ηπιότερες καιρικές συνθήκες. 
·    Κατά 32% οφείλεται στο αποτέλεσμα αποθεματοποίησης του 2012 και στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.


σχετικα αρθρα