Με "σπασμένα φρένα" συνεχίζει να κινείται πτωτικά η πορεία των τιμών των ενοικίων στα επαγγελματικά ενοίκια.

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, η κάθοδος στα ενοίκια, αλλά και στην αξία των ακινήτων είναι αποτέλεσμα της πτώσης της ζήτησης, της κρίσης στην κτηματαγορά, αλλά και της συνεχιζόμενης επαναδιαπραγμάτευσης ενοικίων μεταξύ ενοικιαστών και ιδιοκτητών. Σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη νομισματική πολιτική, τόσο τα ενοίκια, όσο και οι αγοραίες αξίες των επαγγελματικών ακινήτων κατέγραψαν μείωση της τάξεως του 18,6% και 18,2% αντίστοιχα, κατά την περίοδο του φετινού 9μήνου.

Το μεγαλύτερο πλήγμα το έχει δεχθεί ο κλάδος των εμπορικών καταστημάτων όπου η μείωση των ενοικίων κινείται μεταξύ 40% - 70% από την αρχή της κρίσης, ανάλογα με την οδό και την ποιότητα του ακινήτου. Η αντίστοιχη πτώση στα παλιότερης κατασκευής γραφεία ξεπερνά το 50%, ενώ στα πιο σύγχρονα γραφεία κινείται πέριξ του 40% κατά μέσο όρο. Ανάλογη είναι και η μείωση των τιμών.

Πάντως, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, φαίνεται πως τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα καταστήματα, που έχουν υποστεί και την πιο «βίαιη» προσαρμογή στα νέα δεδομένα, καταγράφουν πλέον τα πρώτα –έστω αμυδρά- σημάδια σταθεροποίησης. Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και έρευνα της Cushman & Wakefield: τον Ιούνιο η πτώση των ενοικίων στην οδό Ερμού δεν ήταν μεγαλύτερη του 3% σε 12μηνη βάση. Πρόκειται για τη μικρότερη υποχώρηση από την έναρξη της κρίσης.