Γράφει η Αναστασία Γαλάνη

Δύο μέρες έμειναν για την αποπληρωμή των τελών κυκλοφορίας και εκατοντάδες πολίτες τρέχουν κυριολεκτικά να προλάβουν την τελευταία στιγμή την προθεσμία. Παρά το γεγονός ότι είναι αρκετοί οι «ξεχασιάρηδες» και εκείνοι που δεν έχουν συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσό, το ΥΠΟΙΚ δεν έχει οριστικοποιήσει ακόμη αν θα δώσει παράταση.

Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Οικονομικών, μέχρι την Τρίτη που είναι και η τελευταία ημέρα πληρωμών για το 2013, αναμένεται να μπουν στα κρατικά ταμεία περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Η ταλαιπωρία πάντως αναμένεται να είναι άνευ προηγουμένου καθώς η πλειονότητα των φορολογουμένων περίμεναν να λάβουν το Δώρο των Χριστουγέννων, ώστε να μπορέσουν να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, μέχρι στιγμής έχουν πληρώσει τα τέλη στις τράπεζες και τα ΕΛΤΑ περίπου 2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες Ι.Χ. και μοτοσικλετών, με αποτέλεσμα σήμερα και μεθαύριο να πρέπει να σπεύσουν στα ταμεία περίπου 3,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες.

Να σημειωθεί ότι πολλοί πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν τα υπέρογκα τέλη κυκλοφορίας για τα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως από τις αρχές Νοεμβρίου έχουν τεθεί σε ακινησία περισσότερα από 70.000 αυτοκίνητα, με τους ιδιοκτήτες τους να καταθέτουν τις πινακίδες στις εφορίες.

Ωστόσο, λόγω της μεγάλης προσέλευσης που αναμένεται τις επόμενες δύο ημέρες, το υπουργείο Οικονομικών ενδέχεται να δώσει άτυπη παράταση για τα τέλη, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. με «τσουχτερά» πρόστιμα. Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής των τελών το πρόστιμο είναι ισόποσο της αξίας του σήματος.