Ο ρωσικός κλάδος των υπηρεσιών αναπτύχθηκε για τρίτο διαδοχικό μήνα τον Δεκέμβριο, ωστόσο οι προοπτικέ για το επόμενο έτος επιδεινώθηκαν, όπως έδειξαν τα στοιχεία του δείκτη PMI της HSBC.

Ειδικότερα, ο βασικός δείκτης PMI για τον κλάδο των υπηρεσιών σκαρφάλωσε στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008 στις 53,6 μονάδες τον Δεκέμβριο από 52,9 μονάδες το Νοέμβριο, παραμένοντας πάνω από το κρίσιμο επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Ωστόσο, οι προσδοκίες για το 2014 επιδεινώθηκαν. Δημοσκόπηση έδειξε ότι περίπου τα δύο τρίτα των επιχειρήσεων δεν περιμένουν οι παραγγελίες να αυξηθούν τους επόμενους 12 μήνες, ενώ το συνολικό επίπεδο αισιοδοξίας έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2008.

«Μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η οικονομική ανάπτυξη στη Ρωσία συνεχίζεται, αλλά οι καθοδικοί κίνδυνοι στην ανάπτυξη έχουν αυξηθεί τους  τελευταίους δύο μήνες», σημειώνει η HSBC σε σχετική έκθεση. 

«Συνολικά, πιστεύουμε ότι φαίνεται πολύ πιθανό πως η ρωσική οικονομία θα αναπτυχθεί πολύ αργά, κάτω από το 2%, τους επόμενους μήνες».