Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Σλοβενίας έφτασε το 5,5% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και αναμένεται να ξεπεράσει το 10% ως τα τέλη της χρονιάς λόγω της «διάσωσης» των σλοβένικων τραπεζών, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα σήμερα.

Το σχέδιο της Σλοβενίας για την διάσωση των τριών μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας θα της στοιχίσει 3,6 δισεκ. ευρώ φέτος.
«Μιλάμε για (ένα έλλειμμα) περίπου 10,3% του ΑΕΠ που θα οφείλεται στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», δήλωσε ο Αντρέι Φλάις της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας της Σλοβενίας στο πρακτορείο ειδήσεων STA.

Το ύψος του χρέους αναμένεται επίσης να αυξηθεί κατά περίπου 10 εκατοστιαίες μονάδες από 62,6% του ΑΕΠ αυτή τη στιγμή, επισήμανε ο Φλάις.

Η Λιουμπλιάνα παρουσίασε το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών της την 12η Δεκεμβρίου, με το οποίο απέφυγε την υπαγωγή της σε ένα πρόγραμμα στήριξης από την ΕΕ, κάτι που θα συνεπαγόταν αυστηρούς όρους σε αντάλλαγμα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το σχέδιο της κυβέρνησης της χώρας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της Σλοβενίας.