Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Στο δικό τους... σύμπαν φαίνεται πως ζουν οι πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη, αφού όχι μόνο δεν τους αγγίζει η κρίση, αλλά αυξάνουν τα κέρδη τους.

Οι 300 πιο πλούσιοι άνθρωποι στον κόσμο έγιναν πλουσιότεροι κατά 524 δισ. δολάρια το 2013, σύμφωνα με σχετικό δείκτη του πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.

Η συνολική καθαρή αξία της περιουσίας των ζάμπλουτων της Γης ανήλθε στα 3,7 τρισ. δολάρια στο κλείσιμο της αγοράς την 31η Δεκεμβρίου. Τα μεγαλύτερα κέρδη καταγράφηκαν στη βιομηχανία της τεχνολογίας, τα οποία εκτοξεύθηκαν κατά 28%.

Από τους 300 πλούσιους που περιλαμβάνονταν στην τελική κατάταξη του δείκτη για το 2013, μόνο οι 70 κατέγραψαν καθαρή ζημιά στο έτος.

«Οι πλούσιοι θα συνεχίσουν να γίνονται πλουσιότεροι το 2014. Τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά, οι αγορές μετοχών θα συνεχίσουν να μεγεθύνονται και η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά τουλάχιστον 2%», δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη από τα γραφεία του στη Νέα Υόρκη ο Τζον Κατσιματίδης, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του ομίλου εταιρειών ενέργειας και διαχείρισης ακίνητης περιουσίας Red Apple.

Ο Μπιλ Γκέιτς, ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρείας Microsoft, ήταν ο περισσότερο κερδισμένος. Η περιουσία του 58 ετών μεγιστάνα αυξήθηκε κατά 15,8 δισ. δολάρια σε 78,5 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον δείκτη, καθώς οι μετοχές της Microsoft αυξήθηκαν κατά 40%.

Ο Γκέιτς ανακατέλαβε στις 16 Μαΐου τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο από τον Μεξικανό επενδυτή Κάρλος Σλιμ. Η περιουσία του Γκέιτς ευνοήθηκε επίσης από το ράλι μετοχών του, μεταξύ άλλων στους καναδικούς σιδηροδρόμους (Canadian National Railway) και την εταιρεία εφαρμογών και διαχείρισης υγιεινής Ecolab, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 34% και 45%, αντίστοιχα.

O βαρώνος των καζίνο, Σέλντον Άντελσον ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος κερδισμένος το 2013, με τον όμιλό του να κερδίζει 14,4 δισ. 

O Iσπανός Αμάνσιο Ορτέγα («Mr. Zara»), ιδιοκτήτης της Inditex SA, της μεγαλύτερης εταιρείας λιανικών πωλήσεων ρούχων στον κόσμο παρέμεινε ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ευρώπης.

Δύσκολη χρονιά ήταν το 2013 για τον βραζιλιάνο μεγιστάνα του ορυκτού πλούτου, Έικε Μπατίστα, αφού ο όμιλός του έχασε 12 δισ. δολάρια.

Οι τιμές των μετοχών σε παγκόσμιο επίπεδο κατέγραψαν το 2013 τα μεγαλύτερα κέρδη από το 2009, με τον παγκόσμιο δείκτη MSCI να αυξάνεται κατά 24% στη διάρκεια του έτους και να διαμορφώνεται στις 1.661,07 μονάδες στις 31 Δεκεμβρίου. Ο δείκτης Standard & Poor's 500 αυξήθηκε κατά 30%, καταγράφοντας τα μεγαλύτερα κέρδη από το 1997.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 17%. Οι εταιρείες του δείκτη S&P 500 αξίζουν 3,7 τρισεκ. δολάρια περισσότερο απ' ότι πριν από 12 μήνες.

«Οι δισεκατομμυριούχοι ρωτούν τι θα έπρεπε να κάνουν με τα χρήματά τους το 2014» δήλωσε στο πρακτορείο ο Μαρκ Χέφελε, Παγκόσμιος Επικεφαλής Επενδύσεων της μονάδας διαχείρισης πλούτου της UBS AG.

«Οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να είναι υποστηρικτικές και έτσι οι μετοχές θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν κατά τη διάρκεια της χρονιάς».

Οι πλούσιοι πλουσιότεροι, οι φτωχοί φτωχότεροι. Καπιταλισμού έργα...