Άνοδο σημειώνουν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές μετά τις ισχυρές ρευστοποιήσεις χθες στην Wall Street αλλά και την ακόλουθη πτώση στην Ασία.

Ο δείκτης Euro Stoxx 600 ενισχύεται 0,2%, ο δείκτης FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,11%, ο DAX καταγράφει κέρδη 0,24%, ο CAC 40 κινείται 0,45% υψηλότερα, ενώ στο +0,48% και στο +0,85% βρίσκονται ο ΙΒΕΧ 35 και οFTSE MIB, αντίστοιχα.

Όπως σημειώνει ο Πάτρικ Λάτσφορντ αναλυτής της Monex Capital Markets, η επενδυτική διάθεση στις παγκόσμιες αγορές ξεκίνησε επιφυλακτικά τη χρονια.

Tο 2014 είναι απίθανο να είναι μία εντυπωσιακή χρονιά για τις μετοχές, σε ένα περιβάλλον αύξησης του κόστους δανεισμού όπως αυτό που αναμένεται για φέτος, και ως εκ τούτου είναι λογικό να σημειωθούν ρευστοποιήσεις σε αυτά τα ήδη πολύ υψηλά επίπεδα που έχουν αγγίξει οι αγορές, όπως επισημαίνει.

Ο Dow Jones σημείωσε χθες τη χειρότερη συνεδρίαση των δύο τελευταίωνμηνών, με τα καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον κλάδο της μεταποίησης στις ΗΠΑ και την Ευρώπη να μην καταφέρνουν να αλλάξουν το κλίμα.

Η προσοχή στρέφεται τώρα σε μια σειρά από ομιλίες των αξιωματούχων τηςFederal Reserve αργότερα μέσα στην ημέρα. Ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας Μπεν Μπερνάνκε καθώς και οι Πλόσερ, Λάκερ, Στέιν, Ντάντλει και Ρέζενγκρεν, είναι προγραμματισμένο να μιλήσουνσήμερα, με τους επενδυτές να αναμένεται να προσπαθήσουν να ψάξουν για ενδείξεις σε ότι αφορά την περαιτέρω μείωση του ρυθμού αγοράς ομολόγων.

Οι μετοχές του κλάδου της λιανικής αποτελούν σήμερα τους μεγάλους νικητές των αποδόσεων.

Η βρετανική Next ανακοίνωσε ισχυρά στοιχεία πωλήσεων κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, με τις μετοχές της σήμερα να ενισχύονται 8%.

Οι μετοχές της Marks & Spencer επίσης ενισχύονται κατά 2%, εν αναμονήτης ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων δ' τριμήνου την επόμενη εβδομάδα.

Η μετοχή της AB Foods, επίσης, ενισχύεται κατά 2%.

Σε άλλες ειδήσεις, ένα μεγάλο μέρος του δυτικού κόσμου θα χρειαστεί να κηρύξει default, να φορολογήσει τις αποταμιεύσεις και να ζήσει με υψηλότερο πληθωρισμό έτσι ώστε να ανοίξει δρόμο για την ανάκαμψη, καθώς τα επίπεδα του χρέους αγγίζουν το υψηλό 200 ετών, σύμφωνα με νέα έκθεση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως αναφέρει η βρετανική ημερίδαTelegraph.

Επίσης, τα ποσοστά ανεργίας στην Ισπανία παρουσίασαν τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία τους, κατά 2,24%. Ο αριθμός των ανέργων διαμορφώθηκε στα 4,7 εκατομμύρια σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας.