Ο πληθωρισμός στην Τουρκία σημείωσε άνοδο μεγαλύτερη από ό,τι αναμενόταν σε ετήσια βάση το Δεκέμβριο, στο 7,40%, υψηλότερα από τον στόχο που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα για το τέλος του έτους, ως αποτέλεσμα των υψηλότερων τιμών τροφίμων στο εσωτερικό.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο 7,40% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και ήταν υψηλότερα 0,46% σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία. Το Νοέμβριο ο πληθωρισμός στην Τουρκία διαμορφωνόταν στο 7,32% (σε ετήσια βάση).

Η κεντρική τράπεζα είχε προβλέψει ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωνόταν στο 6,8% στο τέλος του 2013, προτού υποχωρήσει στο 5,3% μέχρι το τέλος του 2014. Ο δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε άνοδο 1,11% σε μηνιαία βάση και 6,97% σε ετήσια βάση.

Η τουρκική κυβέρνηση προσφάτως ανακοίνωσε απροσδόκητα φόρο κατανάλωσης στον καπνό, το αλκοόλ, τα κινητά τηλέφωνα και τα αυτοκίνητα. Οι αναλυτές δήλωσαν πως θα μπορούσαν να αυξηθούν οι πιέσεις στον πληθωρισμό και στη λίρα, οδηγώντας σε μια πιθανή αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα.