Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου

Τις απώλειες στον τζίρο των εορτών των Χριστουγέννων θα προσπαθήσουν να αντισταθμίσουν οι έμποροι στην χειμερινή περίοδο των εκπτώσεων που αρχίζει τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου. 

Οι αρχικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μειώσεις στις τιμές έως και 50% σε μια προσπάθεια των καταστηματαρχών να να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των αγοραστών οι οποίοι λόγω της οικονομικής κρίσης αγοράζουν πια τα απολύτως απαραίτητα. 

Πολλοί έμποροι ελπίζουν, ότι οι φετινές εκπτώσεις θα τους δώσουν το “φιλί της ζωής”, μετά την πτώση των πωλήσεων κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ενώ δεν είναι λίγοι και οι απαισιόδοξοι οι οποίοι εκτιμούν ότι το 2014 αρκετές μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα βρεθούν προ του λουκέτου. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλη Κορκίδη το 2013, σε εμπορικές ΑΕ και ΕΠΕ οι πωλήσεις και τα μεικτά κέρδη σημείωσαν για πέμπτο συνεχές έτος πτώση, κατά 10,5% και 13,4% αντίστοιχα, ενώ το καθαρό λειτουργικό αποτέλεσμα παρέμεινε ζημιογόνο παρά τον περιορισμό των δαπανών.

«Παραταύτα η επιλογή της συνεχούς υπερφορολόγησης από την τρόικα, εξακολουθεί να δημιουργεί φόβο και ανασφάλεια, αφού πέντε στις δέκα ΟΕ, ατομικές και ΕΕ καθώς και τέσσερις στις δέκα ΑΕ και ΕΠΕ αναμένουν επιδείνωση της ρευστότητάς τους και το 2014» τόνισε ο κ. Κορκίδης.

Πάντως ο κ. Κορκίδης σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της εορταστικής περιόδου χαρακτήρισε ως ικανοποιητικό το γεγονός ότι ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων υποχώρησε κατά 10%, όταν τα εισοδήματα των καταναλωτών έχουν μειωθεί κατά τουλάχιστον 32%. 

Ο ίδιος σημείωσε πως το Σαββατοκύριακο πριν τα Χριστούγεννα και η Δευτέρα, προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς ήταν οι καλύτερες ημέρες από πλευράς πωλήσεων με πρωτιά στη προτίμηση των καταναλωτών τα παιδικά ρούχα και παιχνίδια, ακολούθησαν τα είδη ένδυσης-υπόδησης, τα gadgets, τα καλλυντικά και τα βιβλία.