Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου

Τις βαλίτσες τους για Ελλάδα ετοιμάζουν οι εκπρόσωποι των ελεγκτών οι οποίοι αναμένεται να επιστρέψουν στη χώρα μας στα μέσα Ιανουαρίου για την έναρξη του νέου γύρου αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Η τρόικα θα μείνει στη χώρα μας σχεδόν δεκαπέντε ημέρες και σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι των συζητήσεων θα πέσουν τα νέα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση τόσο για το 2014 όσο και για την επόμενη διετία (2015-2016).

Στο οικονομικό επιτελείο εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να παρουσιάσουν στην τρόικα ισοδύναμα μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού περίπου 1,2 δισ. ευρώ για το 2014 χωρίς να θιγούν για ακόμη μια φορά μισθοί και συντάξεις, εν'ω για το ζήτημα αυτό ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα έχει την Τρίτη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες οι επικεφαλής των δανειστών ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να κλείσει όλα τα ανοικτά μέτωπα προκειμένου στο Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 3,1 δισ. ευρώ από την πλευρά της ΕΕ και κατόπιν να εκταμιευθεί σε υποδόσεις και το μερίδιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μέχρι και τον ερχόμενο Μάρτιο.

Ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων αναμένεται να είναι για ακόμη μια φορά ιδιαίτερα δύσκολος για την ελληνική κυβέρνηση αφού οι απόψεις διίστανται για κρίσιμα ζητήματα όπως η διαθεσιμότητα στο δημόσιο, οι ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα αλλά και το ασφαλιστικό.

Συγκεκριμένα, στο θέμα της διαθεσιμότητας στο δημόσιο η τρόικα ζητάει να υπάρξει νέο κύμα κινητικότητας  για φέτος και να καθοριστεί ο ακριβής αριθμός των δημοσιών υπαλλήλων που θα ενταχθούν σε αυτό, κάτι όμως που δεν συμφωνεί η ελληνική πλευρά.

Στο κομμάτι των ομαδικών απολύσεων οι ελεγκτές επιμένουν για την απελευθέρωση του αριθμού των μηνιαίων αποχωρήσεων αφού όπως εξηγεί η χώρα μας είναι η μοναδική στην ΕΕ στην οποία απαιτείται έγκριση του υπουργού Εργασίας για απολύσεις άνω του 5% το μήνα.

Ταυτόχρονα στο ασφαλιστικό, οι ελεγκτές θέλουν να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουν οι επιχειρήσεις τμηματικά σε τρία χρόνια ενώ η ελληνική πλευρά ζητεί να αυξηθεί ο χρόνος αυτός προκειμένου να μην καταρρεύσουν τα Ταμεία καθώς η ρύθμιση αυτή αναμένεται δημιουργήσει «τρύπα» περίπου 300 εκατ. ευρώ. 

Οι απαιτήσεις των δανειστών όμως δεν τελειώνουν εδώ και ζητούν μεταξύ άλλων την κατάργηση του ισχύοντος καθεστώτος στις εμπορικές μισθώσεις και την πλήρη απελευθέρωση, το άνοιγμα των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων αλλά και λουκέτα σε ΔΕΚΟ και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου τα οποία εκκρεμούν την τελευταία τριετία.