Τον διορισμό της 67χρονης Τζένετ Γέλεν στη θέση της επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) ενέκρινε τη Δευτέρα η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών. Η κ. Γέλεν γίνεται η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της πιο ισχυρής κεντρικής τράπεζας του κόσμου.

Υπέρ της τοποθέτησης της Τζάνετ Γέλεν στο τιμόνι της Federal Reserve τάχθηκαν 56 γερουσιαστές έναντι 26 που ψήφισαν κατά. Οι περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι ήταν αντίθετοι στο διορισμό της, επικρίνοντας την χαλαρή πολιτική της Fed μετά την κρίση και με δεδομένο ότι η κ. Γέλεν υπήρξε μία από τους πιο ένθερμες υποστηρίκτριες των Δημοκρατικών.

Η οικονομολόγος Τζάνετ Γέλεν, η οποία ήταν αντιπρόεδρος της Fed από το 2010, θα διαδεχτεί επισήμως τον αποχωρήσαντα την 1η Φεβρουαρίου Μπεν Μπερνάκι ο οποίος διορίστηκε το 2005 από το Τζορτζ Μπους και διατηρήθηκε στη θέση του το 2009 από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Η θητεία της κ. Γέλεν είναι τετραετής.

Η διεθνούς φήμης οικονομολόγος ήταν η αγαπημένη υποψηφιότητα πολλών σπουδαίων συναδέλφων της, συμπεριλαμβανομένου του νομπελίστα Πολ Κρούγκμαν καθώς επίσης και της λεγόμενης αριστερής πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος. Η Τζάνετ Γέλεν, περιγράφεται ως «περιστέρι» απέναντι στα αποκαλούμενα «γεράκια» που εστιάζουν αποκλειστικά στην καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Καθώς η οικονομική ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη και τα επίπεδα της ανεργίας υψηλά (7% το Νοέμβριο) η κ. Γέλεν έχει αφήσει να διαφανεί ότι είναι πρόθυμη να αφήσει τον πληθωρισμό να υπερβεί το ποσοστό-στόχο του 2%, προκειμένου να επιτευχθεί η πλήρης απασχόληση.

TAGS