Οι λιανικές πωλήσεις στις 17 χώρες του ευρώ αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό μέσα σε 12 χρόνια κατά το μήνα Νοέμβριο, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι η ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης μπορεί να βοηθήσει την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης, και στην ελαχιστοποίηση της απειλής του αποπληθωρισμού.

Η Eurostat ανακοίνωσε πως οι  λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1,4% από τον Οκτώβριο και ήταν 1,6% υψηλότερες από το Νοέμβριο του 2012. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από το Νοέμβριο του 2001, καθώς και μια μεγάλη έκπληξη. Εννέα οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από την εφημερίδα Wall Street Journal την περασμένη εβδομάδα έκαναν λόγο για αύξηση κατά μόλις 0,1%.

Η ανάκαμψη έχει εξαπλωθεί σε όλη την περιοχή,  με τις πωλήσεις να σημειώνουν άνοδο  1,5% στη Γερμανία, και να είναι ακόμη πιο ισχυρές στη Γαλλία, με αύξηση 2,1%.

Η αύξηση των πωλήσεων ήταν επίσης ευρεία σε διάφορα προϊόντα, με τις πωλήσεις τροφίμων και ποτών να ενισχύονται 1,1% από τον Οκτώβριο, ενώ οι πωλήσεις των άλλων προϊόντων σημείωσαν άνοδο μέχρι και 1,9%.

Η αύξηση των πωλήσεων κατά το μήνα Νοέμβριο ακολουθεί μια μακρά περίοδο αδυναμίας, με τις πωλήσεις να υποχωρούν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά μόλις 0,1% για το τρίμηνο έως τον Σεπτέμβριο, έχοντας αυξηθεί ελάχιστα και κατά 0,2% κατά τους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο.

Το άλμα στις πωλήσεις αιφνιδιάσε θετικά, διότι το ποσοστό ανεργίας της Ευρωζώνης παραμένει επίμονα υψηλό. Η Eurostat, ανακοίνωσε σήμερα ότι ο αριθμός των ατόμων χωρίς απασχόληση μειώθηκε κατά μόλις 4.000 στα  19.241.000 κατά το μήνα Νοέμβριο, αφήνοντας το ποσοστό των ανέργων αμετάβλητο στο 12,1%, και σταθερό από τον Απρίλιο.