current views are: 1

9 Ιανουαρίου 2014
Δημοσίευση07:58

Εθελούσια έξοδο για 550 εργαζόμενους της Cyta εξετάζει η κυπριακή Βουλή

Σχέδιο εξόδου για 550 υπαλλήλους της Cyta εξετάζει η βουλή, που καλείται να αποδεσμεύσει €9,5 εκ. για την πρώτη φάση του σχεδίου, σύμφωνα με το Stockwatch.

Δημοσίευση 07:58’
αρθρο-newpost

Σχέδιο εξόδου για 550 υπαλλήλους της Cyta εξετάζει η βουλή, που καλείται να αποδεσμεύσει €9,5 εκ. για την πρώτη φάση του σχεδίου, σύμφωνα με το Stockwatch.

Σχέδιο εξόδου για 550 υπαλλήλους της Cyta εξετάζει η βουλή, που καλείται να αποδεσμεύσει €9,5 εκ. για την πρώτη φάση του σχεδίου, σύμφωνα με το Stockwatch

Το σχέδιο εθελούσιας εξόδου της Cyta τίθεται την ερχόμενη Δευτέρα ενώπιον της επιτροπής οικονομικών. 

Η Βουλή είχε “σταυρώσει” κονδύλι ύψους €9,5 εκ. στον προϋπολογισμό της Cyta για το 2013 και το οποίο θα διατίθετο για τους πρώτους 150 υπαλλήλους που θα εντάσσονταν στο σχέδιο εξόδου. 

Σύμφωνα με το σχέδιο το οποίο έχει ετοιμαστεί σε συνεργασία του οργανισμού με τo διεθνή οίκο ΑΟΝ Hewitt, το σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης θα εφαρμοστεί σε τρείς φάσεις. 

Στην πρώτη φάση θα αποχωρήσουν 150 και στις υπόλοιπες δύο φάσεις θα αποχωρήσουν εθελουσίως συνολικά άλλοι 400. 

Το σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης της Cyta επρόκειτο να εξεταστεί από τη βουλή τον περασμένο Δεκέμβριο, ωστόσο η νομοθετική εξουσία, λόγω των μνημονιακών νομοσχεδίων το άφησε στο ράφι. 

Επανέρχεται τώρα μετά από παρέμβαση του συνδικαλιστικού κινήματος.

Ο ΓΓ της ΕΠΟΕΤ – ΣΕΚ Ανδρέας Ονησιφόρου δήλωσε στη StockWatch ότι το σχέδιο αποσκοπεί στη μείωση του εργατικού κόστους της αρχής και εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του οργανισμού.

Η συντεχνία υποστηρίζει ότι με τη σταδιακή εθελούσια αποχώρηση των 550 υπαλλήλων, ο οργανισμός θα εξοικονομήσει €263,5 εκ., σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη του οίκου ΑΟΝ Hewitt.

Σημείωσε ότι το σχέδιο θα εφαρμοστεί σε τρείς φάσεις με οι οποίες προβλέπεται να ολοκληρωθούν στο τέλος του 2015.

Ο μέσος όρος αποζημίωσης προς τους επηρεαζόμενους υπαλλήλους θα είναι γύρω στις €75 χιλ. με μάξιμουμ ποσό αποζημίωσης, το οποίο θα δικαιούται περιορισμένος αριθμός διευθυντών, τις €130 χιλ.

Σε ότι αφορά τα κριτήρια, στο σχέδιο θα μπορούν να ενταχθούν όλοι οι υπάλληλοι της Cyta με υπηρεσία πάνω των 10 ετών.

Οι πρόωροι αποχωρήσαντες υπάλληλοι θα συνεχίσουν να είναι δικαιούχοι του ταμείου υγείας και θα καλύπτονται από την ομαδική ασφάλεια ζωής.


σχετικα αρθρα