Την ελπίδα ότι η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας θα επιταχυνθεί το 2014 και θα φθάσει στο 3% του ΑΕΠ ή περισσότερο εξέφρασε η Τζάνετ Γέλεν, η οποία θα γίνει επικεφαλής της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, της Fed, τον επόμενο μήνα.

Ακόμη η Γέλεν, σε συνέντευξή της στο περιοδικό ΤΙΜΕ, εκτίμησε ότι ο σταθερά χαμηλός πληθωρισμός θα αυξηθεί αγγίζοντας το ποσοστό-στόχο της Fed.

 «Νομίζω ότι θα δούμε ισχυρότερη ανάπτυξη το 2014» είπε η Γέλεν στη συνέντευξη, που δημοσιεύθηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού λίγο πριν την κυκλοφορία του σε έντυπη μορφή, στις 20 Ιανουαρίου.

Όπως είπε οι περισσότεροι από τους συναδέλφους της στην επιτροπή σχεδιασμού πολιτικής της Fed, όπως και η ίδια ελπίζουν  ότι το πρώτο ψηφίο (της ανάπτυξης του ΑΕΠ) θα μπορούσε να είναι 3 αντί για 2.

Η Γέλεν, η οποία θα διαδεχθεί τον Μπεν Μπερνάνκι στην ηγεσία της ομοσπονδιακής τράπεζας την 1η Φεβρουαρίου, επισήμανε επίσης ότι πιστεύει ότι το επίμονα χαμηλό ποσοστό του πληθωρισμού, που ανησυχεί τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, θα ανέβει.

«Η ανάκαμψη υπήρξε απογοητευτικά αργή, αλλά σημειώνουμε πρόοδο στο να πετύχουμε την αύξηση της απασχόλησης, και προσδοκώ ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί προς το μακροπρόθεσμο στόχο μας που είναι το 2%» είπε.

TAGS