Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος 

Δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, αφού στη μηνιαία του ενημέρωση, «προσγείωσε» τον πορτογάλο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα εύθραυστα δεδομένα της οικονομίας της νομισματικής ένωσης. 

Ο κ. Μπαρόζο, μιλώντας κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων στην Αθήνα για την έναρξη της Ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε., ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξος, τονίζοντας ότι το 2014 θα είναι το έτος κατά το οποίο η ευρωζώνη θα αφήσει τα χειρότερα πίσω της.  

«Τα προγράμματα λειτουργούν» υπογράμμισε για τις χώρες που βρίσκονται στον μηχανισμό στήριξης, αν και στο τέλος συμπλήρωσε ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει. 

Μία μέρα αργότερα, αρκετά χιλιόμετρα πιο δυτικά και πιο βόρεια, στη Φρανκφούρτη, ο ιταλός πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωνε με έμφαση ότι «είναι πολύ νωρίς για να συμπεράνουμε ότι η κρίση έχει φτάσει στο τέλος της».  

Απαντώντας εμμέσως στον πρόεδρο της Κομισιόν ο Μάριο Ντράγκι θεώρησε ως «πρόωρα» τα αισιόδοξα σχόλια για τη νομισματική ένωση. Ο ιταλός τραπεζίτης υπογράμμισε ότι η οικονομία της ευρωζώνης παραμένει «εύθραυστη», επαναλαμβάνοντας ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να εξετάσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της. 

«Η εμπιστοσύνη επιστρέφει στην ευρωζώνη, η ανάκαμψη είναι εκεί, αλλά είναι εύθραυστη, η ανεργία υποχωρεί αλλά από πολύ υψηλά, απαράδεκτα υψηλά επίπεδα», σημείωσε ακόμα ο κ. Ντράγκι σε εμφανώς διαφορετικό τόνο από αυτόν του κ. Μπαρόζο. Παράλληλα, έδειξε να εξακολουθεί να ανησυχεί για τις τάσεις αποπληθωρισμού, χωρίς παρ' όλα αυτά να «βλέπει» καταστροφή. «Δεν βρισκόμαστε σε ένα ιαπωνικό σενάριο» σημείωσε, εννοώντας τα όσα συνέβησαν στην οικονομία της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου τη δεκαετία του 1990. 

Ο πορτογάλος πρόεδρος της Κομισιόν, βέβαια, τοποθετήθηκε κατά τη διάρκεια μίας ευρωπαϊκής «φιέστας», στο έδαφος της χώρας που έχει χτυπηθεί περισσότερο από κάθε άλλη από την ευρωπαϊκή κρίση και προφανώς θέλησε να δώσει τόνο αισιοδοξίας, παράλληλα, με την έναρξη της Ελληνικής Προεδρίας.  

Ο κ. Ντράγκι από την πλευρά του, εμφανίζεται μόνιμα ως περισσότερο ρεαλιστής και εάν πέρναγε από το χέρι του θα έκανε ακόμα ισχυρότερες παρεμβάσεις, δυσαρεστώντας ακόμα περισσότερο Βερολίνο και γερμανικές τράπεζες. Κάτι που ούτε κατά διάνοια περνάει από το μυαλό του Ζοζέ Μπαρόζο...