Τη μετατροπή σε μετοχικό κεφάλαιο των υψηλών φορολογικών οφειλών των υπό αναδιάρθρωση κρατικών επιχειρήσεων στη Σερβία, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας της χώρας.

Το κεφάλαιο θα ανήκει στη Φορολογική Διοίκηση και το ταμείο Συντάξεων και Ασφάλισης Αναπηρίας, μέχρι την ιδιωτικοποίηση των εν λόγω εταιρειών.

Σύμφωνα με τη σχετική λίστα, που έδωσε στη δημοσιότητα η σερβική Φορολογική Υπηρεσία για τους μεγαλύτερους οφειλέτες φόρων, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών σε καθεστώς αναδιάρθρωσης, τα “πρωτεία” κατέχει η αυτοκινητοβιομηχανία “Zastava Automobili”, με χρέη ύψους 5,27 δισ. δηναρίων, ακολουθούμενη από τη βιομηχανία παραγωγής διαφόρων μηχανημάτων και εκσκαφέων “14. oktobar” με χρέη 2,55 δισ. δηναρία, την ζυθοποιία “Pivara Jagodinsk” με χρέη 2,42 δισ. δηνάρια, την εταιρεία οδοποιίας και κατασκευών γεφυρών Mostogradnja με χρέη 2,41 δισ. δηνάρια και την αυτοκινητοβιομηχανία FAP με χρέη 2,21 δισ. δηνάρια.
Το υπουργείο Οικονομίας επισημαίνει ότι οι εταιρείες αυτές κοστίζουν στους φορολογούμενους περί τα 750 εκατ. δολάρια ετησίως και το πρόβλημα θα πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατόν. Τα νομοσχέδια περί ιδιωτικοποιήσεων και πτωχεύσεων, που κατατέθηκαν από την Κυβέρνηση στο σερβικό Κοινοβούλιο με τη μορφή του κατεπείγοντος και αναμένεται να εγκριθούν αυτό το μήνα, αναμένεται να αποτελέσουν τη βάση για την επίλυση μεγάλου αριθμού προβλημάτων, που σχετίζονται με τις υπό αναδιάρθρωση εταιρείες.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι μεγαλύτεροι πιστωτές των εταιρειών αυτών είναι η Φορολογική Διοίκηση, το Ταμείο Συντάξεων και Ασφάλισης Αναπηρίας, καθώς και Δημόσιες και Κοινωφελείς επιχειρήσεις, που πλέον, σύμφωνα με την προωθούμενη ρύθμιση για την μετατροπή των οφειλών σε κεφάλαιο, θα γίνονται οι νέοι ιδιοκτήτες τους.

Το νομοσχέδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις προβλέπει διάφορα μοντέλα για τη διαδικασία αυτή. Την αρμοδιότητα θα έχει η Υπηρεσία Ιδιωτικοποιήσεων. Το σύνολο των 153 εταιρειών που τελούν υπό καθεστώς αναδιάρθρωσης θα είναι επιλέξιμες για ιδιωτικοποίηση, όπως και οι υπόλοιπες 419 που έχει στην αρμοδιότητά της η Υπηρεσία Ιδιωτικοποιήσεων.

Η Φορολογική Διοίκηση δημοσιεύει ανά τρίμηνο πίνακες με τους μεγαλύτερους οφειλέτες της εφορίας, εταιρείες και επιχειρηματίες. Σημειώνεται ότι δεν ισχύει αναγκαστική είσπραξη τους χρέους, όταν η εταιρεία είναι στη διαδικασία της αναδιάρθρωσης.