current views are: 1

13 Ιανουαρίου 2014
Δημοσίευση01:37

Εκστρατεία στην Αυστραλία για να φορολογηθεί περισσότερο η ζάχαρη

Πρέπει να μπει φόρος στη ζάχαρη όπως ισχύει στο αλκοόλ και τον καπνό, επειδή είναι επιβλαβής για την υγεία και εθιστική για τον οργανισμό. 

Δημοσίευση 01:37’
αρθρο-newpost

Πρέπει να μπει φόρος στη ζάχαρη όπως ισχύει στο αλκοόλ και τον καπνό, επειδή είναι επιβλαβής για την υγεία και εθιστική για τον οργανισμό. 

Πρέπει να μπει φόρος στη ζάχαρη όπως ισχύει στο αλκοόλ και τον καπνό, επειδή είναι επιβλαβής για την υγεία και εθιστική για τον οργανισμό. Αυτό υποστηρίζουν Αυστραλοί επιστήμονες, επισημαίνοντας ότι ο νέος ειδικός φόρος είναι απαραίτητος για να μειωθεί η αυξανόμενη παγκόσμια κατανάλωση της ζάχαρης και των άλλων γλυκαντικών ουσιών.

Μάλιστα τρεις μεγάλες οργανώσεις στην Αυστραλία που ασχολούνται με θέματα υγείας ζητούν να επιβληθεί φόρος σε όλα τα ποτά που περιέχουν ζάχαρη. Όχι μόνο στα αναψυκτικά αλλά και σε άλλα όπως ποτά που καταναλώνουν αθλητές η γάλα με διάφορες γεύσεις.
Οι ίδιοι επιστήμονες λένε πως οι εταιρίες παραγωγής τροφίμων και ποτών αντιδρούν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που αντιδρούσαν οι εταιρίες καπνού, πριν δεκαετίες όταν ξεκίνησε η εκστρατεία κατά του τσιγάρου που υποστήριζαν ότι το κάπνισμα δεν ευθυνόταν για τον καρκίνο και άλλες ασθένειες.

Οι Αυστραλοί ερευνητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα προβλήματα που δημιουργούνται από την υπερβολική κατανάλωση της ζάχαρης, η οποία έχει τριπλασιαστεί διεθνώς κατά τα τελευταία 50 χρόνια, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της παχυσαρκίας, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης, του διαβήτη και του λεγόμενου μεταβολικού συνδρόμου. Προκαταρκτικές μελέτες έχουν επίσης συσχετίσει τη μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης με τον καρκίνο, την πρόωρη γήρανση και την εγκεφαλική άνοια.

Από την πλευρά του ο Τζέφρι Άνισον, Γενικός Διευθυντής του Αυστραλιανού Συμβουλίου Τροφών λέει πως τα επιστημονικά στοιχεία δεν συνδέουν την ζάχαρη με την παχυσαρκία.

Ο Δρ Άνισον τόνισε, επίσης, ότι η φορολόγηση μόνο ενός είδους τροφής θα μπορούσε να έχει δυσάρεστες συνέπειες όπως το να μειώσει ο πληθυσμός την κατανάλωση υγιεινών τροφίμων σαν τα φρούτα και τα λαχανικά ώστε να μπορεί να αγοράζει τα ακριβότερα, λόγω φόρων, «απαγορευμένα» προϊόντα.

Ο καθηγητής Γκρεγκ Τζόνσον από τον οργανισμό Πρόληψης του Διαβήτη (Diabetes Australia) διαφωνεί με την εκτίμηση του Δρ. ‘Ανισον και λέει πως η αντίδρασή του θυμίζει τις αρχικές αντιδράσεις των βιομηχανιών καπνού όταν ξεκίνησε η εκστρατεία κατά του καπνίσματος.

Ο καθηγητής Τζόνσον λέει ότι η Αυστραλία είναι μέσα στις δέκα πρώτες χώρες στην κατανάλωσης ζάχαρης και από το 2007 και μετά, σύμφωνα με έρευνες ένα στα δυο παιδιά στην Αυστραλία καταναλώνει καθημερινά μεγάλες ποσότητες ζάχαρης.

Ο Δρ. Άνισον λέει πως αν και δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν την ζάχαρη με την παχυσαρκία εντούτοις οι εταιρίες διαθέτουν στην αγορά διαιτητικά προϊόντα και η κατανάλωση ζάχαρης έχει μειωθεί από 55 κιλά κατά κεφαλή που ήταν το 1938 στα 42 κιλά το 2011.


σχετικα αρθρα