Ρεπορτάζ: Σταυριανή Καραμανίδη

«Ο Θεοχάρης κάνει τα πάντα για να αυξήσει τα έσοδα», σχολιάζουν μέσω του newpost οι φοροτεχνικοί, που έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων προτρέπει μέσω twitter τους φορολογούμενους να καταβάλλουν έστω και μια ελάχιστη πληρωμή για τις οφειλές τους, προκειμένου να γλιτώσουν τις κατασχέσεις.

Η συμβουλή του Χάρη Θεοχάρη, απευθυνόταν σε συνταξιούχο του ΙΚΑ, η οποία έχει βεβαιωμένη οφειλή 13.000 ευρώ, αλλά αδυνατεί να την αποπληρώσει σε 12 μήνες. «Δίνετε άτυπα όσα μπορείτε», της απάντησε ο κ. Θεοχάρης, διευκρινίζοντας ότι βάσει νόμου δεν είναι δυνατό να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων.

 

 

Όπως είχε δηλώσει και τον περασμένο Νοέμβριο σε συνέντευξή του ο Γενικός Γραμματέας, εφόσον οι φορολογούμενοι –που αδυνατούν να ανταποκριθούν στο ύψος της δόσης τους- καταβάλλουν έστω και ένα πολύ χαμηλό ποσό της τάξεως των 20 ευρώ σε μηνιαία βάση, θα προστατεύονται από ενδεχόμενες κατασχέσεις καταθέσεων, εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων.

«Αυτό που ξέρω εγώ είναι ότι κάνω τη δουλειά μου βάσει εγκυκλίων και όχι βάσει twitter. Το «τιτίβισμα» και οι συνεντεύξεις δεν είναι νόμος του κράτους και δεν σε προστατεύουν από τις κυρώσεις», επισημαίνει στο newpost o φοροτεχνικός Ηλίας Χατζηγεωργίου.

Καμία εγγύηση για τον οφειλέτη

Το δέλεαρ που επανέφερε στο τραπέζι ο κ. Θεοχάρης, είναι η αποφυγή ενδεχόμενων κατασχέσεων για τον οφειλέτη, με το σκεπτικό ότι η καταβολή των 20 ευρώ, δείχνουν «καλή διάθεση εξυπηρέτησης των φορολογικών υποχρεώσεων».

«Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία εγγύηση για τον οφειλέτη. Αυτό που ισχύει αν δίνεις άτυπα ό,τι μπορείς, είναι ότι στην περίπτωση του δικαστηρίου, μπορεί να ληφθεί υπόψη η καλή θέληση, αλλά μπορεί και να μην ληφθεί! Μπορεί για παράδειγμα να καταφέρεις να πάρεις μια αναβολή για την εκδίκαση της κατάσχεσης, αν έχεις καταβάλλει κάποια μικροποσά. Όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι το Δημόσιο δεν έχει δικαίωμα να πάρει μέτρα εναντίον σου», εξηγεί ο κ. Χατζηγεωργίου.

Οι προσαυξήσεις θα «τρώνε» το 20σάρικο

Αντικειμενικό πρόβλημα στην εφαρμογή του «δώστε ό,τι μπορείτε για να γλιτώσετε τις κατασχέσεις», εντοπίζει και ο οικονομολόγος Θεόδωρος Γεωργιάδης, επισημαίνοντας στο newpost, ότι «οι προσαυξήσεις θα τρώνε το 20σάρικο που θα έχει καταβληθεί».

Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, «αν για παράδειγμα ένας φορολογούμενος χρωστά 4.000 ευρώ και πληρώσει 20 ευρώ, στο τέλος του μήνα, θα έχει μείνει αρχική οφειλή 3.980 και επιπλέον το 10% από προσαυξήσεις, δηλαδή 398 ευρώ. Δεν λέει πουθενά ότι οι προσαυξήσεις σταματάνε. Άρα έχει νόημα να πάει να πληρώσει κάποιος τα 20; Αυτό είναι το ερώτημα στο τέλος της ημέρας. Τα κοτόπουλα θα πάνε να πληρώσουν προφανώς, αλλά μόνο κάποιος που δεν σκέφτεται θα πάει να το κάνει αυτό».