Το νέο χαρτονόμισμα των 10 ευρώ παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το οποίο έχει πολλά κοινά με αυτό που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 2002, αλλά είναι ωστόσο πολύ πιο ασφαλές.

Όπως σημείωσε η ΕΚΤ, το νέο χαρτονόμισμα έχει ανανεωμένη εμφάνιση και ενισχυμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας. Όπως και το νέο χαρτονόμισμα των 5 ευρώ, περιλαμβάνει μια προσωπογραφία της Ευρώπης στο ολόγραμμα και στο υδατογράφημα.

Στη διάρκεια της επίσημης παρουσίασης, ο Ιβ Μερς, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, δήλωσε πως ένας από τους βασικούς λόγους για την εισαγωγή της νέας σειράς χαρτονομισμάτων είναι η διασφάλιση ότι όλοι όσοι τα χρησιμοποιούν μπορούν να συνεχίσουν να το κάνουν με απόλυτη εμπιστοσύνης.

Όπως και τα παλαιότερα χαρτονομίσματα, η γνησιότητα του νέου 10ευρου θα επαληθεύεται με τη μέθοδο των τριών ελέγχων: «έλεγχος με την αφή, οπτικός έλεγχος, εξέταση υπό γωνία».

Εκτός από την προσωπογραφία της Ευρώπης στο ολόγραμμα και στο υδατογράφημα, τα νέα χαρτονομίσματα θα έχουν έναν αριθμό με βαθυπράσινο χρώμα, ο οποίος θα αλλάζει χρώμα από βαθύ πράσινο σε βαθύ μπλε όταν παρατηρούνται υπό γωνία. Παράλληλα, όπως και το 5ευρω της νέας σειράς «Ευρώπη» είναι ανθεκτικότερο στη φθορά.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ΕΚΤ ανακοίνωσε σήμερα πως ο αριθμός των πλαστών χαρτονομισμάτων του ευρώ που αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους, αυξήθηκε κατά 11,4% από το πρώτο εξάμηνο, σε 353.000, το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2010.

TAGS