Η Πορτογαλία σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα «μαξιλαράκι» ρευστότητας πριν από την έξοδό της από το πρόγραμμα διάσωσης, μετά την πώληση 5ετών ομολόγων την περασμένη Πέμπτη, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Το ποσό των 3,25 δισεκ. ευρώ από τη διάθεση των ομολόγων αυτών θα καλύψει σχεδόν το μισό των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας για το 2014, που εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 7 δισεκ. ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί από εγχώριες και λιανικές πηγές, δήλωσε στους Financial Times ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους της Πορτογαλίας κ. Ζοάο Μορέιρα Ράτο, προσθέτοντας ότι «από τώρα επικεντρώνουμε στη δημιουργία ενός μαξιλαριού για το 2015». Ο κ. Ράτο δεν ανέφερε, ωστόσο, ποιος είναι ο στόχος για το ύψος του αποθέματος και σημείωσε το κόστος που συνεπάγεται η συγκέντρωση κεφαλαίων που θα διατηρούνται στον κρατικό ισολογισμό. «Έχει νόημα να προχωρήσουμε όσο μπορούμε στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών για το 2015 — αλλά δεν μπορούμε να έχουμε ένα στόχο κατά νου και θα λάβουμε υπόψη το κόστος διακράτησης», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Το μοντέλο για την Πορτογαλία είναι η Ιρλανδία, η οποία συσσώρευσε ένα απόθεμα ρευστότητας περίπου 20 δις. ευρώ πριν από την έξοδό της από το πρόγραμμα διάσωσης τον Δεκέμβριο. Το μαξιλάρι αυτό βοήθησε, ώστε να καθησυχαστούν οι επενδυτές ότι το Δουβλίνο θα ήταν προστατευμένο από ενδεχόμενες αναταράξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές το 2014, οι οποίες θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να προκύψουν από τα σχέδια της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (FED) για μείωση του προγράμματός της αγοράς ομολόγων. Η Πορτογαλία σχεδιάζει να εξέλθει τον Ιούνιο από το τριετές πρόγραμμα διάσωσής της.

Οι αποδόσεις για τα πορτογαλικά ομόλογα, όπως και τα ομόλογα άλλων χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης έχουν μειωθεί απότομα από την αρχή του 2014, με τους επενδυτές να προσελκύονται από τις υψηλότερες αποδόσεις τους σε σύγκριση με αυτές άλλων χωρών και να είναι όλο και περισσότερο βέβαιοι ότι η κρίση χρέους της Ευρωζώνης έχει κοπάσει.

Η απόδοση των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων έχει μειωθεί στο 5,4% —το χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Μάιο— από πάνω από 6% τις πρώτες ημέρες του 2014. Ωστόσο, το κόστος δανεισμού της Πορτογαλίας παραμένει σημαντικά υψηλότερο από αυτό της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Ιρλανδίας, αντανακλώντας τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα σχετικά με την επιτυχία του προγράμματος διάσωσής της, αναφέρει το δημοσίευμα . Ο κ. Ράτο υποστήριξε ότι «υπάρχει ακόμη περιθώριο για μεγαλύτερο ράλι» στις αγορές ομολόγων της περιφέρειας της Ευρωζώνης. Η Πορτογαλία θέλει να δείξει στους διεθνείς επενδυτές ότι θα μπορούσε να αντλήσει κεφάλαια, όπως μία κανονική χώρα, με τακτικές δημοπρασίες ομολόγων και κοινοπρακτικές εκδόσεις. Η έκδοση της περασμένης εβδομάδας περιορίσθηκε στα 3,25 δις. ευρώ, παρά την πολύ υψηλότερη ζήτηση από τους επενδυτές, ώστε να υπάρξει και νέα έκδοση αργότερα μέσα στο 2014, δήλωσε ο κ. Ράτο.