Η Βοσνία - Ερζεγοβίνη θα πρέπει να επεκτείνει τον υφιστάμενο Διακανονισμό Χρηματοδότησης Αμέσου Ετοιμότητας (Stand-by Agreement), που έχει συνάψει με το ΔΝΤ, προκειμένου να διασφαλίσει τη δημοσιονομική σταθερότητα των δύο οντοτήτων της χώρας -της Ομοσπονδίας Βοσνίας- Ερζεγοβίνης και της Σερβικής Δημοκρατίας, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η καθημερινή εφημερίδα της Βοσνίας “Nezavisne Novine”.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται Βόσνιους αξιωματούχους και εκπροσώπους του ΔΝΤ, η ανάγκη επέκτασης της συμφωνίας “μεταφράζεται” σε έναν επιπρόσθετο δανεισμό ύψους 300 εκατ. μετατρέψιμων μάρκων (ΒΑΜ).

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών της Ομοσπονδίας Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Αντο Κράινα από το ποσό των 300 εκατ. μετατρέψιμων μάρκων, τα 200 εκατ. αφορούν την Ομοσπονδία και τα 100 εκατ. τη Σερβική Δημοκρατία. Ο κ. Κράινα είπε ότι οι δύο οντότητες δε διαθέτουν επαρκείς πόρους προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τους προϋπολογισμούς τους και έτσι θα πρέπει να δανειστούν, ενώ πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ εξακολουθεί να παρέχει τα δάνεια με τους ευνοϊκότερους όρους.

Η Βοσνία υπέγραψε το 2012 μία διετούς διάρκειας συμφωνία "Stand-by" με το ΔΝΤ, ύψους 402 εκατ. ευρώ. Η ρύθμιση αυτή εκπνέει τον Αύγουστο και η χώρα επιδιώκει την επέκτασή της, προκειμένου να καλύψει τις δαπάνες των οντοτήτων της μέχρι και τον Ιούνιο του 2015.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο Σεράβεγο, Ρούμπεν Ατοϊάν δήλωσε ότι το αίτημα για την επέκταση έγινε κατ' αρχήν αποδεκτό. Υπογράμμισε ακόμη την πεποίθηση του Οργανισμού ότι είναι σημαντικό για τη Βοσνία να διατηρήσει τα αποτελέσματα που έχει επιτύχει στον τομέα της δημοσιονομικής εξυγίανσης και να συνεχίσει να μειώνει το δημόσιο χρέος της.

“Αναμένουμε ότι προς το τέλος του 2014 θα υπάρξει πρόσθετη ανάγκη χρηματοδότησης για την εξυπηρέτηση του χρέους”, είπε.
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι ελλείψει πρόσθετων πόρων για τους προϋπολογισμούς των οντοτήτων θα μπορούσαν να προκύψουν σημαντικά κοινωνικά προβλήματα.