Ρεπορτάζ: Σταυριανή Καραμανίδη

Όχι μόνο δεν θα ζημιωθούν ούτε κατά ένα λεπτό του ευρώ οι συνταξιούχοι, αλλά αντιθέτως θα έχουν και όφελος 1,5% λόγω της αυτόματης παρακράτησης, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, αναφερόμενος στο νέο τρόπο υπολογισμού της παρακράτησης φόρου. Ωστόσο, ο ισχυρισμός του, καταρρίπτεται από τους ειδικούς, οι οποίοι εξηγούν στο newpost ότι οι μειώσεις στις συντάξεις είναι δεδομένες και δεν αγγίζουν μόνο μια ειδική κατηγορία συνταξιούχων.

«Με την αυξημένη παρακράτηση φόρου, οι συνταξιούχοι θα πληρώνουν κάθε μήνα το φόρο που θα πλήρωναν μαζεμένο στο τέλος του χρόνου», εξηγεί στο newpost ο φοροτεχνικός Ηλίας Χατζηγεωργίου, σπεύδοντας ωστόσο να διευκρινίσει ότι δεν πρόκειται για «μία η άλλη» φορολόγηση.

«Η μείωση του πραγματικού μηνιαίου εισοδήματος, την ώρα που εκκρεμούν τόσες άλλες υποχρεώσεις, δεν είναι καθόλου απίθανο να προκαλέσει αδυναμία εξυπηρέτησης των τρεχόντων εξόδων και άρα προσαυξήσεις στις οφειλές», καταλήγει ο κ. Χατζηγεωργίου.

Βάσει του νέου νόμου, που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά με την πληρωμή των συντάξεων του Φεβρουαρίου, με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2014, οι συνταξιούχοι, θα πρέπει να περιμένουν μια μείωση περίπου από 20 έως 200 ευρώ το μήνα. Και μπορεί ο υπουργός να υποστηρίζει ότι «οι συντάξεις δεν θα μειωθούν, αλλά αντίθετα θα υπάρχει όφελος», όμως ο δικηγόρος Γιώργος Νικολακόπουλος, εξηγεί στο newpost ότι «αυτοί που δεν θα θιγούν είναι μόνο όσοι συνταξιούχοι δεν έχουν εισοδήματα από άλλες πηγές, αλλά και όσοι δεν έχουν άλλα περιουσιακά στοιχεία, όπως σπίτι και αυτοκίνητο, για να μην τους πιάνει το τεκμήριο. Όπως καταλαβαίνετε όμως και εισοδήματα άλλα να μην έχει ο συνταξιούχος, με την αύξηση των τεκμηρίων, δύσκολα θα του επιστραφεί χρήμα».

Με απλά λόγια, τα χρήματα στην τσέπη του συνταξιούχου θα μειωθούν σε μηνιαία βάση, ενώ ελάχιστοι θα πάρουν κάποιο ποσό ως επιστροφή στο τέλος του έτους.