Την Τουρκία επισκέπτεται αύριο και την Πέμπτη ο πρόεδρος της Σλοβενίας Μπόρουτ Παχόρ, με στόχο την ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων.

Ο πρόεδρος της Σλοβενίας, τον οποίο θα συνοδεύει ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Καρλ Έριαβετς, στη διάρκεια επίσημης επίσκεψης θα συναντηθεί με ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους και θα συμμετάσχει σε επενδυτικό συνέδριο.

Η επίσκεψη, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε, θα ξεκινήσει από την Άγκυρα, όπου ο κ. Παχόρ θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιούλ, καθώς και με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρόεδρο του τουρκικού κοινοβουλίου Τζεμίλ Τσιτσέκ. Θα συνεχιστεί την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα πραγματοποιηθεί επενδυτικό συνέδριο, με στόχο την προώθηση των σλοβενικών επιχειρήσεων και τις επενδύσεις στη Σλοβενία.

Το συνέδριο, στο οποίο ομιλία θα πραγματοποιήσει ο κ. Έριαβετς και άλλοι Σλοβένοι αξιωματούχοι, θα είναι το τελευταίο από μία σειρά αντίστοιχων εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν από τη Σλοβενία τους τελευταίους μήνες, για την προώθηση επιχειρηματικών ευκαιριών σε πιθανούς ξένους εταίρους.

Από το γραφείο του Σλοβένου προέδρου, ενόψει της επίσκεψης, ανακοινώθηκε ότι αν και η διμερής επιχειρηματική συνεργασία θα βρεθεί στο επίκεντρο των επαφών, η επίσκεψη θα αποτελέσει ευκαιρία να εξεταστούν όλες οι μορφές συνεργασίας, που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν μεταξύ των δύο χωρών.

Η Τουρκία συνιστά ένα από τους πλέον σημαντικούς εμπορικούς εταίρους της Σλοβενίας- οι συνολικές εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών διαμορφώθηκαν στα 400 εκατ. ευρώ το 2012- και αναμένεται ότι τα προσεχή έτη θα αναδειχθεί και σε εξέχοντα επενδυτικό εταίρο.

Η μεγάλη και "πολύβουη" αγορά της Τουρκίας είναι ιδιαιτέρα ελκυστική για τους Σλοβένους εξαγωγείς, ενώ η Σλοβενία έχει εκφράσει ενδιαφέρον και για κοινοπραξίες σε αγορές τρίτων χωρών.

Οι επιχειρηματικοί δεσμοί έχουν ως επίκεντρο το εμπόριο εμπορευμάτων, τις μεταφορές, τις υπηρεσίες συστημάτων εφοδιασμού (Logistics) και τον τουρισμό. Σε μέτριο επίπεδο βρίσκονται οι αμοιβαίες επενδύσεις. Με βάση στοιχεία από την Κεντρική Τράπεζα της Σλοβενίας οι εισερχόμενες Άμεσες Ξένες Επενδύσεις διαμορφώθηκαν στο τέλος του 2012 σε 5,8 εκατ. ευρώ και αντίστοιχα οι σλοβενικές επενδύσεις στην Τουρκία στα 6,9 εκατ. ευρώ.