«Η κρίση χρέους τελείωσε αλλά σοβαρά ζητήματα παραμένουν» (Debt crisis is over but serious issues persist), είναι ο τίτλος άρθρου του ανταποκριτή της εφημερίδας Globe and Mail, Έρικ Ρέγκιουλι, που δημοσιεύεται με αφορμή την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα.

Στο άρθρο επισημαίνεται ότι δεν έχει τελειώσει η οικονομική κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ευρισκόμενος στην Αθήνα, με την ευκαιρία της ανάληψης της ελληνικής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε ότι «τα χειρότερα έχουν πλέον περάσει».

Επίσης, τονίζεται πως η Ελλάδα και άλλες χώρες (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ισπανία) δεν βρίσκονται πλέον στην κατάσταση που βρίσκονταν πριν από ενάμισι χρόνο και ότι στην Ελλάδα συνεχίζεται το πρόγραμμα λιτότητας.

Όπως σημειώνεται, εντός της ΕΕ υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις στα δεδομένα που αντιμετωπίζει η κάθε χώρα, με αποτέλεσμα η κρίση να φαίνεται ότι έχει περάσει επιφανειακά, αλλά να παραμένουν τα διαρθρωτικά προβλήματα, όπως στην περίπτωση της Ιταλίας, την οποία ο δημοσιογράφος χαρακτηρίζει «μη ανταγωνιστική» σε επίπεδο οικονομίας.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του κ. Μπαρόζο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μ. Ντράγκι, τόνισε πως «είναι πολύ νωρίς για να πανηγυρίζει κανείς» σε σχέση με το τέλος της κρίσης στην ΕΕ.

Τέλος, ο ανταποκριτής υπογραμμίζει ότι η κρίση παίρνει, πλέον, μία ύπουλη μορφή στην ΕΕ, με χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία να μην προχωρούν στις αναγκαίες δομικές μεταρρυθμίσεις, τουλάχιστον κατά το τελευταίο έτος, για να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα των αγορών.