Στην 95η θέση της κατάταξης των χωρών, με βάση τον Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας, βρίσκεται η Σερβία, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Heritage Foundation και της Wall Street Journal για το 2014.

Ο δείκτης οικονομικής ελευθερίας στη Σερβία βελτιώθηκε κατά 0,8 μονάδες σε σχέση με το προηγούμενος έτος, φθάνοντας τις 59,4 μονάδες. Ωστόσο, η Σερβία παρέμεινε στην ομάδα των χωρών- από την 91η έως την 151η θέση- που περιγράφονται ως «κυρίως μη ελεύθερες».

Η Σερβία κατατάσσεται 37η ανάμεσα σε 43 ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με τον ίδιο δείκτη, ενώ η συνολική της βαθμολογία είναι κάτω, τόσο από τον παγκόσμιο, όσο και από τον περιφερειακό μέσο όρο.

«Στον δείκτη του 2014, η Σερβία έχει επιτύχει την υψηλότερη βαθμολογία οικονομικής ελευθερίας που είχε ποτέ.

Ωστόσο, παρά τη σημαντική πρόοδο σε ορισμένους τομείς, εξακολουθεί να υστερεί στην προώθηση του αποτελεσματικού κράτους δικαίου. Η υλοποίηση μίας βαθύτερης θεσμικής μεταρρύθμισης παραμένει κρίσιμο ζητούμενο» επισημαίνει το ίδρυμα Heritage Foundation στην ιστοσελίδα του.

Τέσσερις από τις 10 παραμέτρους οικονομικής ελευθερίας στη Σερβία έχουν βελτιωθεί. Ανάμεσα σε αυτές η επενδυτική ελευθερία, που βελτιώθηκε κατά 35 μονάδες. Στον αντίποδα, επιδείνωση καταγράφηκε στις παραμέτρους του ελέγχου των δημόσιων δαπανών, της δημοσιονομικής ελευθερίας, της επιχειρηματικής ελευθερίας και της ελευθερίας του εμπορίου.

Σε σύγκριση με άλλες χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας η Σερβία κατατάσσεται υψηλότερα μόνο από τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, που βρίσκεται στην 101η θέση.

Η ΠΓΔΜ βρίσκεται στην 43η θέση, το Μαυροβούνιο στην 68η, η Σλοβενία στην 74η και η Κροατία στην 87η. Η Κροατία είναι η μοναδική χώρα στην περιοχή, της οποίας ο δείκτης υποχώρησε σε σχέση με το 2013.

Τον υψηλότερο δείκτη οικονομικής ελευθερίας έχει το Χονγκ Κονγκ, ακολουθούμενο από τη Σιγκαπούρη και την Αυστραλία.