Τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του σε σχέση με την οικονομία και την απασχόληση ανακοίνωσε την Τρίτη σε συνέντευξη Τύπου ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, στον απόηχο των δημοσιευμάτων για τη σχέση του με γνωστή ηθοποιό.

Ο Ολάντ έκανε λόγο για σύμφωνο υπευθυνότητας μεταξύ κράτους, εργοδοτών και εργαζομένων με στόχο την αύξηση της απασχόλησης και τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων, ώστε να υπάρξει αύξηση της παραγωγικότητας στη γαλλική οικονομία.

Σημείωσε εξάλλου ότι η κυβέρνησή του δεν έχει κερδίσει ακόμη τη μάχη της απασχόλησης, ωστόσο έχει κάνει βήματα για να σταματήσει η αύξησή της στους νέους και να αντιστρέψει το κλίμα.

Αναφέρθηκε εξάλλου λεπτομερώς στο σχέδιο για φοροαπαλλαγές για τις επιχειρήσεις έναντι προσλήψεων και δημιουργίας θέσεων εργασίας, ενώ σημείωσε ότι στο επίκεντρο των προσπαθειών του θα βρεθεί η μείωση του εργασιακού κόστους μέχρι το 2017, με την απαλλαγή των επιχειρήσεων από την επιδότηση των εργαζομένων με οικογενειακά επιδόματα και παροχές.

Ιδιαίτερη βάση έδωσε ο κ. Ολάντ στη μείωση των δημοσίων δαπανών ως τον μόνο τρόπο, όπως τόνισε, να μειωθεί το δημόσιο χρέος και όχι σαν ιδεολογική επιλογή και δεσμεύτηκε πως θα περικόψει δαπάνες ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα στα επόμενα τρία έτη.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας προχώρησε ακόμη σε προτάσεις για ενίσχυση των γαλλο-γερμανικών δεσμών ως βάση της ευρωπαϊκής ενότητας, μεταξύ άλλων για εναρμόνιση των φορολογικών συντελεστών ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά και για κοινή στρατηγική σε ζητήματα ενέργειας.

Όσον αφορά τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε πως η χώρα του θα συνεχίσει να παρεμβαίνει όπου το κρίνει σκόπιμο. Σημείωσε πως η επέμβαση στο Μάλι έφερε αποτελέσματα, καθώς όπως είπε, οι ισλαμιστές αντάρτες υποχώρησαν και έγιναν εκλογές.

Ανέλυσε την κατάσταση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και επεσήμανε πως λέγοντας πως μένουν ακόμη αρκετά να γίνουν, αλλά η επιχείρηση θα είναι σε διαφορετικό πλαίσιο καθώς θα συμμετάσχει η ΕΕ, και στο τέλος θα πάει μία ειρηνευτική δύναμη στη χώρα.