Σε εμβάσματα και όχι σε... δισεκατομμύρια αναφέρθηκε τελικά ο προϊστάμενος του ΣΔΟΕ Στέλιος Στασινόπουλος, κατά την ενημέρωση που έκανε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής την Τρίτη.

Όπως είχε πει νωρίτερα, την περίοδο 2009 - 20011, βγήκαν στο εξωτερικό 54.000 εμβάσματα σημειώνοντας ότι το σύνολο τους εκτιμάται στα 54 δισ. ευρώ.

Αποτέλεσμα ήταν να αναγκαστεί το υπουργείο Οικονομικών να διορθώσει τον προϊστάμενο του ΣΔΟΕ και με ανακοίνωσή του τονίζει ότι την περίοδο 2009-2011 βγήκαν στο εξωτερικό 54.000 εμβάσματα και όχι 54 δισ. ευρώ, όπως εκ παραδρομής αναφέρθηκε στη Βουλή.

«Ο έλεγχος των εμβασμάτων αυτών ξεκίνησε στο τέλος του 2012 και επιταχύνθηκε τους τελευταίους μήνες του 2013 με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που καθυστερούσε τη διαδικασία», σημειώνει το ΥΠΟΙΚ και προσθέτει:

«Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ τους πρώτους 10 μήνες του 2013 είχε ολοκληρωθεί ο έλεγχος σε μόλις 2 υποθέσεις, με την αλλαγή της νομοθεσίας τους επόμενους 2 μήνες (Νοέμβριο και Δεκέμβριο) ολοκληρώθηκαν άλλες 44 υποθέσεις. Από το σύνολο δε των ολοκληρωμένων υποθέσεων το δημόσιο εισέπραξε βάση ελέγχων και συμπληρωματικών δηλώσεων περίπου 18.5 εκατ. Ευρώ».

Επίσης γίνεται λόγος για επιτάχυνση στους ελέγχους «τόσο για τα εμβάσματα της περιόδου αυτής όσο και για αυτά της λεγόμενης λίστας Λαγκάρντ».

«Η κυβέρνηση προχωρά αποφασιστικά στους ελέγχους και διαθέτει την πολιτική βούληση να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής», καταλήγει το υπουργείο στην ανακοίνωση