Διευκρινιστική ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τα εμβάσματα που έφυγαν στο εξωτερικό την 2009-2011. 

Στην ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΚ σημειώνει ότι το επίμαχο διάστημα βγήκαν 54.000 εμβάσματα και όχι 54 δισ. ευρώ. Παράλληλα επισημαίνει ότι ο έλεγχος έχει επιταχυνθεί τους τελευταίους μήνες.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ τους πρώτους 10 μήνες του 2013 είχε ολοκληρωθεί ο έλεγχος σε μόλις 2 υποθέσεις, με την αλλαγή της νομοθεσίας τους επόμενους 2 μήνες (Νοέμβριο και Δεκέμβριο) ολοκληρώθηκαν άλλες 44 υποθέσεις. 

«Από το σύνολο δε των ολοκληρωμένων υποθέσεων το δημόσιο εισέπραξε βάση ελέγχων και συμπληρωματικών δηλώσεων περίπου 18,5 εκατ. ευρώ» εξηγεί.

Το ΥΠΟΙΚ δεσμεύεται ότι η επιτάχυνση στους ελέγχους θα είναι ακόμη μεγαλύτερη το επόμενο διάστημα, τόσο για τα εμβάσματα της περιόδου αυτής όσο και για αυτά της λεγόμενης λίστας Λαγκάρντ.

Πρόκειται για εμβάσματα τα οποία ελέγχονται με την ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Για την πορεία του ελέγχου τους, ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Στέλιος Στασινόπουλος ρωτήθηκε από μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, αλλά όπως ενημερώθηκαν οι βουλευτές την ευθύνη του ελέγχου δεν την έχει πλέον το ΣΔΟΕ

Ως εκ τούτου η Επιτροπή διερευνά το ενδεχόμενο να καλέσει σε ακρόαση τον επικεφαλής της ΓΓΔΕ Χάρη Θεοχάρη.

Ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Στέλιος Στασινόπουλος ανέφερε πάντως πως οι κάτοχοί τους κατά την τριετία 2008-2011 είχαν στο εξωτερικό σχεδόν 54 δισ. ευρώ.

Από αυτά, σύμφωνα με πρώτους υπολογισμούς, τα 22 δισ. ευρώ φαίνεται να μην «δικαιολογούνται» από τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων που έστειλαν χρήματα εκτός συνόρων κατά την επίμαχη περίοδο.

TAGS