current views are: 2

15 Ιανουαρίου 2014
Δημοσίευση14:15

Κομισιόν και Γερμανία χαιρετίζουν τις εξαγγελίες Ολάντ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε σήμερα τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ χαρακτηρίζοντάς τα «καλή είδηση» και βήμα «προς τη σωστή κατεύθυνση» ενώ, στο Βερολίνο, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ χαιρέτισε επίσης ως «θαρραλέες» τις ανακοινώσεις του σοσιαλιστή προέδρου της Γαλλίας.

Δημοσίευση 14:15’
αρθρο-newpost

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε σήμερα τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ χαρακτηρίζοντάς τα «καλή είδηση» και βήμα «προς τη σωστή κατεύθυνση» ενώ, στο Βερολίνο, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ χαιρέτισε επίσης ως «θαρραλέες» τις ανακοινώσεις του σοσιαλιστή προέδρου της Γαλλίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε σήμερα τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ χαρακτηρίζοντάς τα «καλή είδηση» και βήμα «προς τη σωστή κατεύθυνση» ενώ, στο Βερολίνο, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ χαιρέτισε επίσης ως «θαρραλέες» τις ανακοινώσεις του σοσιαλιστή προέδρου της Γαλλίας.

«Τα μέτρα που εξετάζονται θα πρέπει κατ’ εμάς να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των γαλλικών επιχειρήσεων και να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη και την απασχόληση», υπογράμμισε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής, ο Ολιβιέ Μπαγί.

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους μίλησε χθες για το «σύμφωνο ευθύνης» που προτείνει και το οποίο προβλέπει κυρίως φορολογικές ελαφρύνσεις 30 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις και εξοικονόμηση επιπλέον 50 δισ. ευρώ στις δημόσιες δαπάνες στο διάστημα από το 2015 ως το 2017.

«Θεωρούμε ότι οι στόχοι του συμφώνου ευθύνης ευθυγραμμίζονται με τις συστάσεις που κάναμε πέρυσι», δήλωσε ο Μπαγί. Χαιρέτισε επίσης τα μέτρα μείωσης της γραφειοκρατίας που υποσχέθηκε ο Ολάντ.

«Η Επιτροπή θα αναλύσει σε βάθος το σύνολο αυτών των στοιχείων και θα τα λάβει υπόψη στις χειμερινές οικονομικές προβλέψεις της που πρόκειται να ανακοινωθούν σε μερικές εβδομάδες», πρόσθεσε.

Ο Μπαγί διαβεβαίωσε επίσης πως, καθ’ όσα γνωρίζει, «δεν είχαν υπάρξει συζητήσεις» γι’ αυτά τα μέτρα ανάμεσα στις γαλλικές αρχές και την Επιτροπή. «Χαράξαμε μια πορεία και είμαστε ευτυχείς βλέποντας πως οι χθεσινές προτάσεις πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε.

Η Επιτροπή καλεί τακτικά το Παρίσι να συνεχίσει στην οδό της μείωσης των ελλειμμάτων και να ενισχύσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις του, εκτιμώντας πως είναι ο μόνος τρόπος για να ανακτήσει περιθώρια ελιγμών και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά του.

Ειδικά σχετικά με την ανακοίνωση για μείωση των δημοσίων δαπανών κατά 50 δισ. ευρώ, η Επιτροπή «υποδέχεται ευνοϊκά το στόχο να χρηματοδοτηθεί η μείωση των ελλειμμάτων αποκλειστικά από εξοικονόμηση χρημάτων από δαπάνες» και «συμμερίζεται τη θέση του προέδρου Ολάντ ότι σημαντικές οικονομίες πρέπει να γίνουν» από την πλευρά «της κοινωνικής ασφάλισης και των τοπικών αρχών».

Ο Μπαγί δήλωσε επίσης πως η ανακοινωθείσα δημιουργία ενός στρατηγικού Συμβουλίου Δημοσίων Δαπανών είναι «προς τη σωστή κατεύθυνση».

Στο Βερολίνο, ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ χαιρέτισε σήμερα τις χθεσινές ανακοινώσεις του Ολάντ. «Αυτό που ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος Ολάντ, είναι κατά πρώτον θαρραλέο (…) μου φαίνεται πως είναι ο σωστός δρόμος, για να βγει, όχι μόνον η Γαλλία, αλλά και η Ευρώπη, λίγο πιο ισχυρή από την κρίση», δήλωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας της κυβέρνησης συνασπισμού της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία συνασπίζει συντηρητικούς και σοσιαλδημοκράτες.

«Στη Γερμανία επίσης, χρειαστήκαμε λίγο χρόνο και να ξεπεράσουμε εμπόδια για να καθορίσουμε ένα πρόγραμμα οικονομικό και για την αγορά εργασίας που να εξασφαλίζει τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης», επισήμανε ο υπουργός στο περιθώριο μιας συνάντησής του με τον αυστριακό ομόλογό του Σεμπάστιαν Κουρτς.

Εξάλλου, στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, μια εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, η Μαριάν Κοτέ, δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση: «Έχουμε μεγάλο σεβασμό για τα μεταρρυθμιστικά μέτρα και τις προσπάθειες που ανακοινώνονται τώρα», αλλά δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες.


σχετικα αρθρα