Συμφωνίες μεταξύ βουλγαρικών και κινεζικών επιχειρήσεων, συνολικού ύψους 60 εκατ. Ευρώ, επιτεύχθηκαν στη διάρκεια δύο επιχειρηματικών φόρουμ που πραγματοποιήθηκαν στο Πεκίνο και τη Σαγκάη, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης στην Κίνα του προέδρου της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλέβνελιεφ.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Πλέβνελιεφ χαρακτήρισε την επίσκεψη ως μία "ισχυρή τομή", που ανοίγει νέες προοπτικές για κινεζικές επενδύσεις στη Βουλγαρία και τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Γνωστοποίησε ακόμη ότι η Βουλγαρο-κινεζική Επιτροπή για την Οικονομική Συνεργασία θα πραγματοποιήσει τον προσεχή Απρίλιο σύνοδο για να συγκεκριμενοποιήσει διμερείς συμφωνίες.

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας έκανε λόγο για σπουδαία προοπτική των διμερών σχέσεων και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η αύξηση των κινεζικών επενδύσεων στη χώρα θα φανεί σύντομα. "Οι Κινέζοι φίλοι διαθέτουν τους οικονομικούς πόρους, καθώς και την έντονη επιθυμία να συνεργαστούν μαζί μας. Έχουν τοποθετήσει τη Βουλγαρία στις προτεραιότητές τους. Τώρα θα πρέπει να καταλήξουμε σε έργα υψηλής αξίας" είπε.

Σημείωσε ακόμη ότι η ευόδωση των σχεδίων εξαρτάται από τους επιχειρηματίες, αλλά και τους πολιτικούς, καθώς τα μεγάλα έργα υποδομής, όπως η σήραγγα κάτω από όρος Σίπκα, οι εγκαταστάσεις υδροηλεκτρικής ενέργειας και οι αυτοκινητόδρομοι, τα οποία έχουν κινήσει το ενδιαφέρον των Κινέζων επενδυτών, θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένα από τη βουλγαρική διοίκηση και τις επιχειρήσεις.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Συνομοσπονδίας Βιομηχάνων και Εργοδοτών Βουλγαρίας (CEIBG) Εβγκένι Ιβάνοφ διευκρίνισε ότι οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου και της βουλγαρικής αντιπροσωπείας στην Κίνα αφορούν κυρίως σε εξαγωγές βουλγαρικών προϊόντων και υπηρεσιών (υπηρεσίες λογισμικού, υπηρεσίες σχεδιασμού δωματίων ξενοδοχείων, πετρελαϊκά προϊόντα, υπηρεσίες real estate). Η αξία των συμφωνιών αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Βουλγαρίας και Σαγκάης και αυτό επιτεύχθηκε μόλις σε δύο ημέρες, επεσήμανε.

Ο κ. Ιβάνοφ γνωστοποίησε ακόμη ότι μία διμερής συμφωνία, που αφορά τις προδιαγραφές υγιεινής στις εμπορικές συναλλαγές, αναμένεται να υπογραφεί σε τέσσερις με έξι μήνες, ανοίγοντας τον δρόμο για εξαγωγές στην Κίνα γαλακτοκομικών προϊόντων, κρέατος και προϊόντων κρέατος.

Στη διάρκεια των συναντήσεων των δύο αντιπροσωπειών συμφωνήθηκε, εξάλλου, η διάθεση 50 υποτροφιών σε Βούλγαρους φοιτητές στην Κίνα.