«Η Ελλάδα πρέπει να αντισταθεί στην επιστροφή στις αγορές» αναφέρουν σε άρθρο τους οι Financial Times παρομοιάζοντας αυτό το ενδεχόμενο με το να δοθεί «σε έναν αλκοολικό ένα μπουκάλι με ούζο».

Ο αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας, Ραλφ Άτκινς γράφει ότι «ορισμένοι στην Αθήνα -αλλά και τραπεζίτες του Λονδίνου- βλέπουν μία πιθανότητα να δοκιμάσει και η Ελλάδα τις αγορές. Η πρόωρη επιστροφή στις διεθνείς αγορές θα επιβεβαίωνε ότι η ευρωζώνη αλλάζει σελίδα. Έχουν περάσει λιγότερο από δύο χρόνια από τότε που η Ελλάδα "χρεοκόπησε". Οι επενδυτές, όμως, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί από αυτό το πρώιμο δώρο της χώρας. Η επιστροφή της Αθήνας στον δανεισμό από διεθνείς επενδυτές θα μπορούσε να αποδειχθεί προάγγελος νέων προβλημάτων,  τόσο για τις άλλες χώρες της ευρωζώνης όσο και για την ίδια» 

Οι FT επισημαίνουν πως «η Ελλάδα σίγουρα μπαίνει στον πειρασμό. Ακόμη και εάν τα κεφάλαια που θα αντληθούν είναι ελάχιστα. Η επιτυχής άντληση μακροπρόθεσμου δανεισμού θα ενισχύσει τη θέση της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους της στην ευρωζώνη. Η Αθήνα ξεπέρασε τους στόχους του 2013 για τον προϋπολογισμό, καταγράφοντας πρωτογενές πλεόνασμα προ καταβολής τόκων».

Συνεχίζοντας η αναφορά συμπληρώνει ότι «έχοντας αποδείξει ότι μπορεί και πάλι να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα μπορέσει να αντισταθεί σε νέα μέτρα λιτότητας. Θα έχει τη χρηματοοικονομική ευελιξία και τα περιθώρια για να αντιμετωπίσει τις χειρότερες κοινωνικές επιπτώσεις των περικοπών. Οι προϋπολογισμοί των ελληνικών τραπεζών, που ήδη έχουν υποστεί σημαντική αναθεώρηση βάσει του προγράμματος στήριξης, θα ενισχυθούν περαιτέρω. Όπως ακόμα επισημαίνουν οι τραπεζίτες, η Ελλάδα χρειάζεται να αναδιαρθρώσει την αγορά ομολόγων που δημιουργήθηκε μετά το PSI, δημιουργώντας βάθος και ρευστότητα σε πολλές σειρές ομολόγων. Ο ευκολότερος τρόπος είναι να εκδοθεί νέο χρέος. Οι συνθήκες στις αγορές θα μπορούσαν να επιδεινωθούν φέτος, εάν οι ευρωεκλογές του Μαΐου ενισχύσουν τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα στην Ευρώπη».

 «Δέλεαρ για τους πιστωτές»

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι «και για τους πιστωτές της Ελλάδας, όμως, το δέλεαρ είναι μεγάλο. Η επιστροφή στις αγορές είναι σημαντικό σημείο καμπής για τα προγράμματα στήριξης. Υπό αυτήν την έννοια, μάλλον είναι η ώρα να επιστρέψει και η Ελλάδα σε αυτές. Η περίοδος αποκλεισμού μιας χρεοκοπημένης χώρας από τις αγορές έχει περιοριστεί σημαντικά συγκριτικά με τη δεκαετία του 1980. Εξαίρεση αποτελεί η Αργεντινή που βρίσκεται εκτός αγορών από τη χρεοκοπία του 2001. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ, όμως, οι περισσότερες χρεοκοπημένες χώρες ανακτούν πρόσβαση σε νέο δανεισμό μέσα σε ένα ή δύο χρόνια.

Επιπλέον, η πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές θα αποδυναμώσει τα επιχειρήματα της Ελλάδας για περαιτέρω χρηματοοικονομική στήριξη ή για βοήθεια στη μείωση του χρέους, μέσω είτε επιμήκυνσης της διάρκειας των δανείων είτε μείωσης των επιτοκίων. Εάν οι Γερμανοί φορολογούμενοι αποφύγουν τα νέα βάρη στήριξης, τότε το πάρτι των αγορών θα μετακομίσει στο Βερολίνο.

«Το πάρτι μπορεί να χαλάσει»

Η εφημερίδα, πάντως προειδοποιεί ότι «η γιορτινή ατμόσφαιρα, πάντως, μπορεί γρήγορα να χαλάσει. Ό,τι κι αν συμβουλεύουν οι τραπεζίτες, υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες εντός της τρόικας που επιβλέπει το πρόγραμμα στήριξης ως προς την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.

Ο μεγάλος κίνδυνος είναι να παραστρατήσει η Αθήνα από τον δρόμο της εφαρμογής ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων. Παρά την πρόοδο στον προϋπολογισμό που έχει σημειωθεί, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει μόνο το ένα τρίτο των συμφωνημένων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Ο αρθρογράφος υπογραμμίζει ότι η άντληση κεφαλαίων από τις αγορές θα είναι ακριβή. «Όποιο ποσό κι αν αντληθεί από τις αγορές, θα υπάρξουν αμφιβολίες για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Για πολλούς αξιωματούχους στην ευρωζώνη, η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές θα είναι σαν να δίνεις σε αλκοολικό ένα μπουκάλι ούζο. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος αποτυχίας στην πρώτη δημοπρασία κρατικών τίτλων, που θα επέφερε πλήγμα εμπιστοσύνης και σε άλλες αγορές της ευρωζώνης».

Οι FT συστήνουν στην Αθήνα «να προχωρήσει προσεκτικά. Να καταφέρει και άλλη μείωση στο κόστος δανεισμού και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των συντηρητικών ευρωπαϊκών επενδυτικών ταμείων».

Το δημοσίευμα καταλήγει επισημαίνοτας ότι «ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έχει πει ότι θα δοκιμάσει τις αγορές με έκδοση πενταετών ομολόγων το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ακόμη κι αυτό όμως μπορεί να αποδειχθεί φιλόδοξο εάν η Ελλάδα δεν θέλει να χαλάσει το πάρτι»...