Η Κροατία, πριν ξεκινήσει τις συνομιλίες για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση, θα πρέπει να ανακόψει την ανοδική τάση του δημόσιου χρέους της, που ξεπέρασε το 60% του ΑΕΠ το 2013 και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω φέτος, δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κροατίας (HNB), Μπόρις Βούισιτς.

«Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να αρχίσουμε καν τις συνομιλίες για την ένταξη στη ζώνη του ευρώ, πριν εισέλθουμε σε μία διαφορετική τροχιά, δηλαδή προτού το δημόσιο χρέος αρχίσει να μειώνεται. Μόνο αφότου αυτό συμβεί θα πρέπει να ξεκινήσουμε τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις" δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Βούισιτς, στο περιθώριο της συμμετοχής του σε ενότητα συζήτησης για τη σταθερότητα της νομισματικής πολιτικής στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου Euromoney, στη Βιέννη. Ο διοικητής της ΗΝΒ πρόσθεσε ότι όλα τα απαραίτητα βήματα για την προσχώρηση στη ζώνη του ευρώ θα πρέπει να γίνουν χωρίς βιασύνη.

Σχετικά με τη νομισματική σταθερότητα ανέφερε ότι φέτος η ΗΝΒ θα συνεχίσει να υποστηρίζει το οικονομικό περιβάλλον με χαμηλά επιτόκια. Υπενθύμισε ότι η Κεντρική Τράπεζα πρόσφατα εισήγαγε ένα μέτρο για την τόνωση της δανειοδότησης των επιχειρήσεων, μειώνοντας τον δείκτη των υποχρεωτικών ελάχιστων αποθεματικών (των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων) από το 13,5 στο 12%, αποδεσμεύοντας με τον τρόπο αυτό από τις τράπεζες 4,7 δισ. κούνα (1 ευρώ=7,6 κούνα), προκειμένου να ενθαρρύνουν την παροχή ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις.

Αναφερόμενος στην ανάγκη βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της εγχώριας οικονομίας ο κ. Βούισιτς είπε ότι η παραγωγικότητα έχει αυξηθεί και το εργασιακό κόστος έχει μειωθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια. «Όμως αυτό είναι μόνο ένα μέρος της ιστορίας. Το πρόβλημα της Κροατίας έγκειται στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων» πρόσθεσε. 

Στην ενότητα της συζήτησης για τη σταθερότητα της νομισματικής πολιτικής, στην οποία συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι των Νομισματικών Αρχών της Ουγγαρίας, της Τσεχίας, της Ρουμανίας και της Λιθουανίας, αναφέρθηκε ότι τα πρώτα στάδια μείωσης της νομισματικής υποστήριξης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (US Federal Reserve) προς την αμερικανική οικονομία παρακολουθούνται στενά και ότι δεν αναμένεται να υπάρξουν άμεσες συνέπειες στα νομισματικά συστήματα στην περιοχή της Κεντρικής- Ανατολικής Ευρώπης.

Επισημάνθηκε ακόμη ότι ο αποπληθωρισμός δεν αποτελεί πρόβλημα για την περιοχή, καθώς και ότι εξαιτίας της μείωσης των τιμών στα τρόφιμα και τα καύσιμα και της διαφοράς μεταξύ πραγματικής και δυνητικής παραγωγής δεν υφίσταται ούτε ο κίνδυνος του πληθωρισμού.

«Δε βλέπω μεγάλο κίνδυνο αποπληθωρισμού στην Κροατία. Ο δείκτης του πληθωρισμού επιβραδύνεται, το 2013 ήταν στο 2,3% κατά μέσο όρο, ενώ φέτος προβλέπεται ότι θα κυμανθεί γύρω από το 1,3%», είπε ο διοικητής της ΗΝΒ.