Σε περίπου 250 εκατ. λέβα εκτιμά ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Πλάμεν Ορεσάρσκι τον κίνδυνο υστέρησης των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού για το 2013.

Απαντώντας, από το βήμα του κοινοβουλίου, σε σχετική ερώτηση ο κ. Ορεσάρσκι σημείωσε, ότι όταν η κυβέρνησή του ανέλαβε καθήκοντα τον Μάιο του 2013 η υποαπόδοση του προϋπολογισμού εκτιμάτο σε 1 δισ. λέβα και τους επόμενους μήνες το ποσό μειώθηκε περισσότερο από τρεις φορές.

«Στα μέσα του 2013 η κυβέρνηση όφειλε 700 εκατ. λέβα καθυστερημένων επιστροφών ΦΠΑ σε επιχειρήσεις, αλλά μέχρι το τέλος του έτους το ποσό αυτό μειώθηκε στα 240 εκατ. λέβα» είπε προσθέτοντας ότι το δημοσιονομικό απόθεμα (fiscal reserve) εκτιμάται στα 4,7 δισ. λέβα, που είναι πάνω από το ελάχιστο προβλεπόμενο από τον νόμο όριο.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2013 ανήλθε σε 1,5 δισ. λέβα, που αντιστοιχεί στο 1,9% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ενώ το συνολικό δημόσιο χρέος μειώθηκε από τα 14,4 δισ. λέβα, τον Μάρτιο του 2013, στα 14,1 δισ. λέβα στο τέλος του Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.

Ο κ.Ορεσάρσκι κάλεσε το κεντροδεξιό κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ να απολογηθεί για την πρόβλεψη που έκανε νωρίτερα, ότι το όριο του ενός δισ. λέβα για νέα κρατικά δάνεια, το οποίο έχει εγκριθεί από το κοινοβούλιο, θα αυξήσει το δημόσιο χρέος, επισημαίνοντας ότι τα νέα δάνεια που ελήφθησαν από την κυβέρνηση αντιστοιχούσαν σε πολύ λιγότερο από 1 δισ. λέβα και αποσκοπούσαν στη μείωση του δημόσιου χρέους. «Η λήψη ενός δανείου για την αποπληρωμή παλαιού χρέους, δεν αυξάνει το χρέος» είπε. 

Απαντώντας, ο πρώην υπουργός Οικονομίας, Ντελιάν Ντόμπρεφ είπε ότι το GERB δεν ψεύδεται για το χρέος, καθώς ο κρατικός προϋπολογισμός αναθεωρήθηκε ακριβώς προκειμένου να αυξηθεί το χρέος.

Σε ό,τι αφορά το 2014, ο κ.Ορεσάρσκι επεσήμανε ότι υπάρχουν συγκρατημένα αισιόδοξες προσδοκίες για επενδύσεις στη βουλγαρική οικονομία και μία προκαταρκτική εκτίμηση ότι μπορεί να ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ.

«Δεν είμαι υποστηρικτής των στοχευμένων μέτρων για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ), αλλά ενός πλέγματος μέτρων» σημείωσε φέρνοντας ως παραδείγματα την τροποποίηση του νομικού πλαισίου για την εμπέδωση του αποτελεσματικού ανταγωνισμού, την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία, την επιτάχυνση των πληρωμών προς τις επιχειρήσεις, την έγκαιρη επιστροφή του ΦΠΑ.

«Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε κάθε μεγάλο επενδυτικό έργο, περιορίζοντας τις διοικητικές διαδικασίες» πρόσθεσε, ενώ αναφέρθηκε στις αρνητικές επιδόσεις στον τομέα των επενδύσεων τα τελευταία χρόνια. Οι ΑΞΕ στη Βουλγαρία το 2008 αντιστοιχούσαν σε 8 δισ. ευρώ, ενώ πέρυσι περιορίστηκαν σε λιγότερα από 2 δισ. ευρώ. Ο κ. Ορεσάρσκι προέβλεψε ότι η τάση αυτή θα διατηρηθεί για κάποιο χρονικό διάστημα (6 μήνες με 1 χρόνο) και «έπειτα από αυτό μπορούμε να αναμένουμε ότι η αλλαγή του οικονομικού περιβάλλοντος και επιχειρηματικού κλίματος στη Βουλγαρία θα αντανακλάται στους επενδυτικούς σχεδιασμούς μικρότερων ή μεγαλύτερων, εγχώριων ή ξένων εταιρειών».

Αναφερόμενος στον South Stream, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι ο αγωγός φυσικού αερίου θα λειτουργήσει σύμφωνα με τη βουλγαρική νομοθεσία, η οποία εγγυάται ότι θα πληρούται και η κοινοτική νομοθεσία.

Αναφερόμενος στο δάνειο ύψους 192 εκατ. λέβα για τη χρηματοδότηση του έργου, ο κ. Ορεσάρσκι διευκρίνισε ότι δε θα επηρεάσει τον κρατικό προϋπολογισμό.