Ευθύνες και στην κυβέρνηση, εκτός από τις τράπεζες, καταλογίζει η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής, σχετικά με το ζήτημα εφαρμογής του νόμου για την προστασία της κύριας κατοικίας.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νέος νόμος (4224/2013) για την αναστολή των πλειστηριασμών, οι περισσότεροι δανειολήπτες θα πρέπει να ενεργήσουν άμεσα, έως τις 31.1.2014, ώστε να μπορέσουν να προστατεύουν την κύρια κατοικία τους. Εντούτοις, όπως σημειώνει η ΕΚΠΟΙΖΩ έχει λάβει δεκάδες καταγγελίες από οφειλέτες σχετικά με την άρνηση των υπαλλήλων ορισμένων τραπεζών να παραλάβουν την υπεύθυνη δήλωση.

Όπως εξηγεί η οργάνωση: «Η πρωτοφανής αναλγησία των τραπεζών να εφαρμόσουν τον νόμο, με κίνδυνο οι δανειολήπτες να μην μπορούν να προστατεύσουν την κατοικία τους, βρίσκει έδαφος τόσο στις ασάφειες και αντιφάσεις του Ν.4224/2013 όσο και στην απροθυμία της κυβέρνησης να παρακολουθήσει σοβαρά και υπεύθυνα την εφαρμογή του».

Η ΕΚΠΟΙΖΩ καλεί την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών να αναλάβει τις ευθύνες της, και τις τράπεζες, να παύσουν τις παράνομες πρακτικές τους και να δέχονται τις υποβαλλόμενες υπεύθυνες δηλώσεις. Από την κυβέρνηση ζητά, αφενός να προβεί στην τροποποίηση του νόμου, παρατείνοντας την προθεσμία υποβολής της υπεύθυνης δήλωσης και αφετέρου, να επιβάλει κυρώσεις στις τράπεζες που δεν εφαρμόζουν τον νόμο. Από τους καταναλωτές ζητά να επιμένουν στην κατάθεση της υπεύθυνης δήλωσης και να λαμβάνουν αριθμό πρωτοκόλλου.