Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί εκτίμησε σήμερα ότι η χώρα του θα μπορούσε να καταγράψει ανάπτυξη ανώτερη του 1% ήδη από φέτος, και όχι 0,9% όπως προβλέπεται επισήμως μέχρι στιγμής, μιλώντας στην εφημερίδα Le Monde.

«Ναι μπορούμε να έχουμε (ανάπτυξη) μεγαλύτερη του 1% ήδη από το 2014. Αυτό επιθυμούμε», δήλωσε ο Μοσκοβισί, σύμφωνα με τον οποίο «υπάρχει μια θεμελιώδης ψυχολογική διάσταση στην οικονομία: αν όλοι οι παράγοντες (…) είναι ικανοί να κινητοποιηθούν, θα επιστρέψει η εμπιστοσύνη, θα επιταχυνθούν οι επενδύσεις».

Ο γάλλος υπουργός εκτίμησε επίσης ότι «το εξωτερικό περιβάλλον έχει βελτιωθεί. Η κατανάλωση των νοικοκυριών διατηρείται», ενώ παρατήρησε ότι ο μόνος μοχλός ανάπτυξης που εξακολουθεί να χωλαίνει είναι οι επενδύσεις των επιχειρήσεων.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Τρίτη πρότεινε στις επιχειρήσεις ένα «σύμφωνο ευθύνης» με στόχο την επανεκκίνηση των παραγωγικών επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Βάσει του συμφώνου αυτού προβλέπονται κυρίως φορολογικές ελαφρύνσεις 30 δισεκατομμύρια ευρώ για τις επιχειρήσεις ως το 2017.

Παράλληλα ο Ολάντ ανακοίνωσε και την εξοικονόμηση επιπλέον 50 δισεκατομμύρια ευρώ από τις δημόσιες δαπάνες στο διάστημα από το 2015 ως το 2017.

Εξάλλου χθες Πέμπτη ο Μοσκοβισί είχε ανακοινώσει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας αναμένεται να φτάσει τα 74,9 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2013, παρουσιάζοντας μείωση κατά 12 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Παρόλα αυτά το δημοσιονομικό έλλειμμα θα κατά 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ υψηλότερο από τις εκτιμήσεις εξαιτίας μιας υστέρησης στα φορολογικά έσοδα ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε σχέση με τις επίσημες προβλέψεις.