Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσονται για ακόμη μία φορά οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα. Μπορεί η κυβέρνηση να δηλώνει ότι δεν θέλει στα πόδια της την τρόικα μέχρι και τις ευρωεκλογές του Μαΐου, ωστόσο και οι ίδιοι οι επικεφαλής φαίνεται να καθυστερούν την επιστροφή τους θέτοντας και πάλι στο τραπέζι νέες απαιτήσεις.

Την περασμένη εβδομάδα το οικονομικό επιτελείο απέστειλε στους επικεφαλής της τρόικας τα ισοδύναμα μέτρα που προτείνει για το δημοσιονομικό κενό ύψους 1,2 δισ. ευρώ περίπου για το 2014.

Ωστόσο σύμφωνα με κορυφαίους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών οι εκπρόσωποι των δανειστών φαίνεται να απορρίπτουν τις ελληνικές προτάσεις για τον ΦΠΑ στην εστίαση και τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων αφού εκτιμούν ότι η υστέρηση των εσόδων είναι υψηλότερη σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου.

Συγκεκριμένα η τρόικα εμμένει ότι η υστέρηση εσόδων, λόγω της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, είναι σχεδόν τριπλάσια από αυτή που δέχεται η κυβέρνηση, ενώ εκτιμά ότι η εισπραξιμότητα του φόρου ακινήτων είναι 78%  όταν η ελληνική πλευρά προβλέπει εισπραξιμότητα 82%.

Ταυτόχρονα υπάρχει διαφωνία και ως προς το ύψος των απωλειών από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών καθώς η τρόικα το αποτιμά σε 800- 850 εκατ. ευρώ, ενώ η ελληνική πλευρά κάνει λόγο για 300- 400 εκατ. ευρώ.

Η στάση των τροϊκανών φαίνεται να δημιουργεί νευρικότητα στην οδό Νίκης αφού ο ίδιος παράγοντας ανέφερε ότι πρέπει να γίνει πια κατανοητό ότι η πορεία της οικονομίας είναι σαφώς καλύτερη σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις τους.  Αυτό προκύπτει και από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Δεκεμβρίου 2013 -που η ελληνική πλευρά έστειλε στην τρόικα- σύμφωνα με τα οποία υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ ταυτόχρονα τα αυξημένα έσοδα καλύπτουν μέρος του κενού για το 2014.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι ούτε σκληρή ούτε μαλακή. Εμείς έχουμε επιχειρήματα, στέλνουμε ό,τι πρέπει να στείλουμε και θα έρθουν τις επόμενες μέρες» ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας για την στάση της τρόικας, έπειτα από το μίνι υπουργικό στο Μέγαρο Μαξίμου. Σχετικά με τα όσα ακούγονται ότι δεν δέχονται τα ισοδύναμα, ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι «δεν είπα ότι δεν τα δέχονται. Υπάρχουν ισοδύναμα και ισοδύναμα».

Στον αέρα η δόση

Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις μπλοκάρουν, ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί ο χρόνος επιστροφής των τροϊκανών στην Αθήνα.

Στις 27 Ιανουαρίου η κυβέρνηση έχει μπροστά της τη συνεδρίαση του Eurogroup στο οποίο όμως δεν προβλέπεται να συζητηθεί η εκταμίευση της δόσης προς τη χώρα μας αφού όλα τα ζητήματα είναι ακόμη ανοικτά.

Σύμφωνα με τα όσα διαρρέουν από ευρωπαϊκής πλευράς, πιθανότερη ημερομηνία επιστροφής των τροϊκανών θεωρείται η αμέσως επόμενη του συμβουλίου των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών. Τότε όμως, 28-29 Ιανουαρίου αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα και η επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία εξετάζει το ρόλο της τρόικας. Έτσι, υπάρχει ως σκέψη, οι εκπρόσωποι των δανειστών να έρθουν τελικά στις αρχές Φεβρουαρίου.

Στην περίπτωση συμφωνίας κυβέρνησης και τρόικας, το θέμα της έγκρισης της δόσης των 3,1 δισ. ευρώ από την ευρωπαϊκή πλευρά, αναμένεται να συζητηθεί στο Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου. Αντίστοιχα, οι δύο δόσεις- 1,8 δισ. ευρώ η κάθε μια, σύνολο 3,6 δισ. ευρώ- από το ΔΝΤ, αναμένεται να εγκριθούν από το Ταμείο στο τέλος Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου.