Η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank, η μεγαλύτερη σε έσοδα επενδυτική τράπεζα της Ευρώπης, κατέγραψε απροσδόκητες ζημιές στο τέταρτο τρίμηνο του 2013, καθώς επλήγη από υψηλές δαπάνες σχετικές με δικαστικές διαμάχες και κόστη για την προσαρμογή του λογιστικού της συστήματος, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Η τράπεζα σημείωσε ζημιές προ φόρων ύψους 1,15 δισ. ευρώ, έχοντας προχωρήσει σε δαπάνες 528 εκατ. ευρώ σχετικά με δικαστικές διαμάχες και σε άλλες που συνδέονται με την αναδιοργάνωσή της και την προσαρμογή των αξιολογήσεων των πιστώσεων, του χρέους και της χρηματοδότησής της. H Deutsche είχε καταγράψει ζημιές 3,17 δισ. ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο του 2012, ενώ τα κέρδη της στο τρίτο τρίμηνο του 2013 σχεδόν εξατμίστηκαν μετά τη συγκέντρωση επιπλέον 1,2 δις. ευρώ στα αποθεματικά της για νομικές δαπάνες.

Η Deutsche σχηματίζει κεφάλαια για τη διευθέτηση δικαστικών ερευνών και αγωγών, που αφορούν, μεταξύ άλλων, σε κατηγορίες για εξαπάτηση πελατών της σχετικά με προϊόντα συνδεδεμένα με αμερικανικά στεγαστικά δάνεια και για προσπάθεια των χρηματιστών της να χειραγωγήσουν τα επιτόκια αναφοράς. Η τράπεζα δαπανά χρήματα για να βελτιώσει τους ελέγχους, να μειώσει το προσωπικό της και να το μετακινήσει σε φθηνότερα μέρη, ως μέρος του σχεδίου της για αύξηση της κερδοφορίας.

Οι δύο συνδιευθύνοντες σύμβουλοι της Deutsche κ. Ανσού Γιάιν και Γίρκγεν Φίτσεν δήλωσαν ότι είναι «πεπεισμένοι» ότι η τράπεζα μπορεί να επιτύχει τους στόχους που έχουν θέσει για το 2015. Πέρυσι, «ήταν το δεύτερο συνεχόμενο έτος που επενδύσαμε στη μελλοντική ανάπτυξη της τράπεζας και στην περαιτέρω ενίσχυση των ελέγχων μας, ενώ αντιμετωπίσαμε νομικά θέματα. Αναμένουμε το 2014 να είναι έτος περαιτέρω προκλήσεων και πειθαρχημένης εφαρμογής», δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Η μετοχή της γερμανικής τράπεζας αυξήθηκε κατά 7,4% το 2013, έναντι 17% που ήταν η αύξηση του δείκτη 44 ευρωπαϊκών τραπεζών και εταιρειών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών του Bloomberg.