current views are: 2

20 Ιανουαρίου 2014
Δημοσίευση12:55

Σε χαμηλό 8ετίας οι αποδόσεις των ιρλανδικών ομολόγων

Οι αποδόσεις των ιρλανδικών ομολόγων κινήθηκαν προς το χαμηλό 8ετίας σήμερα, μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από τον οίκο Moody’s σε επίπεδο επένδυσης (investment grade).

Δημοσίευση 12:55’
αρθρο-newpost

Οι αποδόσεις των ιρλανδικών ομολόγων κινήθηκαν προς το χαμηλό 8ετίας σήμερα, μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από τον οίκο Moody’s σε επίπεδο επένδυσης (investment grade).

Οι αποδόσεις των ιρλανδικών ομολόγων κινήθηκαν προς το χαμηλό 8ετίας σήμερα, μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από τον οίκο Moody’s σε επίπεδο επένδυσης (investment grade).

Ο Moody’s, ο οποίος ήταν ο μόνος οίκος αξιολόγησης που κατέτασσε τα ιρλανδικά ομόλογα στην κατηγορία των «σκουπιδιών» (junk), αναβάθμισε το αξιόχρεό τους στην κατηγορία Baa3 (από την κατηγορία Ba1) με θετική προοπτική, αναφέροντας ως βασικούς λόγους το δυναμικό ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας και την ανάκτηση της πρόσβασής της στις αγορές.

Η εξέλιξη αυτή επαναφέρει την Ιρλανδία στον ευρύτερα παρακολουθούμενο δείκτη της JPMorgan για επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης και ενθαρρύνει τους επενδυτές που ακολουθούν τον δείκτη αυτό να αγοράσουν τα ομόλογά της. Η απόδοση των 10ετών ιρλανδικών ομολόγων υποχώρησε 14 μονάδες βάσης στο 3,30%, που είναι πολύ κοντά στο χαμηλό 8ετίας που επιτεύχθηκε στις 8 Ιανουαρίου, φέρνοντάς την ακόμη πιο χαμηλά από αυτή των αντίστοιχων ιταλικών και ισπανικών τίτλων.

Το spread (η διαφορά της απόδοσης των ιρλανδικών 10ετών τίτλων σε σχέση με εκείνη των αντίστοιχων γερμανικών) μειώθηκε στις 155 μονάδες βάσης (1,55 εκατοστιαίες μονάδες), κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2010.

Η απόδοση των πορτογαλικών 10ετών ομολόγων – τα οποία ο οίκος Moody’s διατήρησε στην κατηγορία «σκουπίδια» με σταθερή προοπτική και ο οίκος S&P μετακίνησε από παρακολούθηση για υποβάθμιση την περασμένη εβδομάδα – μειώθηκε κατά 2 μονάδες βάσης στο 5,07%.

Το επίκεντρο της προσοχής αυτή την εβδομάδα παραμένει στον Moody’s, ο οποίος αναμένεται την Παρασκευή να δημοσιοποιήσει την έρευνά του για τη Γαλλία και τη Σλοβενία.

Ο οίκος έχει θέσει υπό αρνητική προοπτική την πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας από τον Φεβρουάριο του 2012 κι αυτό θα μπορούσε να τον οδηγήσει σε μία νέα κίνηση αυτή την εβδομάδα, εξήγησαν αναλυτές.


σχετικα αρθρα