Οι συμφωνίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) είναι οι πλέον συμφέρουσες για τις χώρες που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, όπως η Βοσνία- Ερζεγοβίνη, η οποία για το λόγο αυτό προτίθεται να ζητήσει από τον Οργανισμό να της χορηγήσει φέτος επιπλέον 150 εκατ. ευρώ, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Νίκολα Σπίριτς στην καθημερινή εφημερίδα της Βοσνίας "Nezavisne Novine".

"Το ΔΝΤ παρέχει τη χρηματοδότηση με τους ευνοϊκότερους όρους" ανέφερε ο υπουργός. "Μια αύξηση της τάξης του 2% προβλέπεται φέτος για το ΑΕΠ της Βοσνίας, όμως δεν είναι αρκετή για να ενισχύσει τα έσοδα, την οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση" πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι "από τη στιγμή που το 2014 είναι χρονιά εκλογών, το βοσνιακό συμβούλιο δημοσιονομικών θεμάτων αποφάσισε να ζητήσει μία παράταση της (υφιστάμενης με το ΔΝΤ) συμφωνίας μέχρι τις 30 Ιουνίου 2015 και για επιπλέον 150 εκατ. ευρώ".

Η Βοσνία υπέγραψε το 2012 με το ΔΝΤ έναν διετούς διάρκειας Διακανονισμό Χρηματοδότησης Αμέσου Ετοιμότητας (Stand-by Agreement), ύψους 402 εκατ. ευρώ. Η ρύθμιση αυτή εκπνέει φέτος τον Αύγουστο.

Ο κ. Σπίριτς ανέφερε ότι δεν θεωρεί τη Βοσνία μία υπερχρεωμένη χώρα, σημειώνοντας ότι το εξωτερικό της χρέος αντιπροσώπευε το 42,12% του ΑΕΠ το 2013, επίδοση πολύ καλύτερη σε σχέση με τις γειτονικές της χώρες.

"Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπουν ότι το χρέος θα μειωθεί μόνο στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη" είπε, προσθέτοντας ότι αυτό δείχνει ότι η χώρα κατάφερε να διατηρήσει τη μακροοικονομική της σταθερότητα, προτρέποντας, ωστόσο, ο περαιτέρω δανεισμός να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή.